Wanneer heb jij voor het laatst verzaakt om trouw te zijn aan jezelf? Wanneer zei je voor het laatst ja terwijl je een nee voelde?

Paste je je aan om de harmonie te bewaren? Of zette je je eigen behoefte opzij om gedoe te voorkomen?

retraite fantastisch weekend

Hoe zou het eruitzien als jij vaker trouw bent aan jezelf? Als je luistert naar jouw behoeften en wensen en die met je omgeving bespreekt? Met de onderstaande 5 tips lukt het jou om trouw te zijn aan jezelf.

1. Geef je Innerlijke raadgever ruimte
De Innerlijke raadgever is de kant in jou die er helemaal voor JOU is. Ze wil dat het je goed gaat en heeft het beste met je voor. Ze is je eigen beste vriendin. De Innerlijke criticus is degene die vaak automatisch in je oor tettert dat je iets niet goed doet of dat het beter moet. Het opmerken van die kritiek kan je helpen! Want door het op te merken kun je een stapje terug doen en de Innerlijke raadgever vragen wat zij ervan vindt of wat zij zou zeggen. Geef haar die ruimte.

2. Zoek gelijkgestemden op
Om samen de diepte in te gaan, plezier te maken en (h)erkenning bij elkaar te vinden, is het fijn om met mensen te zijn die op dezelfde golflengte zitten. Misschien heb je al voldoende mensen in je omgeving waarbij je die verbinding ervaart, maar het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan meer contact met gelijkgestemden. Kijk eens wat je daar in kunt doen. Meld je aan voor een creatieve cursus, theatersport of een toneel/musicalcursus, een vrouwencirkel, yoga of volg een retraite. Ook vakantie kan een goed moment zijn voor nieuwe ontmoetingen.

3. Maak keuzes (ook impopulaire)
Om trouw te zijn aan jezelf heb je soms keuzes te maken die niet voor iedereen fijn zijn. Je kunt er impopulair mee worden. Bij een collega, je leidinggevende, je partner, je kinderen, een vriendin, etc. Er is meer moed nodig om op te geven dan om door te zetten: het opzeggen van je baan, het verlaten van je partner, het roer omgooien. Om trouw te zijn aan jezelf is het soms nodig om impopulaire keuzes te maken.

4. Richt je aandacht naar binnen
Stel jezelf regelmatig op een dag de vraag hoe het met je is. Deze vragen kunnen helpen:

  • Hoe gaat het met me?
  • Wat wil ik nu?
  • Waar heb ik op dit moment behoefte aan?
  • Wil ik dit echt (doen)?

Zet bijvoorbeeld reminders in je telefoon waarin deze vragen oppoppen.

5. Laat je kwetsbaarheid zien
Stel je kwetsbaar op en spreek ook je irritaties en behoeften uit. Onthoud maar: duidelijkheid is aantrekkelijk. Door duidelijkheid te zijn kom je uit voor jouw behoeften, geef je je grenzen aan en laat je zien dat je als volwaardig persoon gezien wilt worden. Duidelijk zijn is eerlijk. Naar jezelf, maar ook naar de ander. Dan weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn. Eerlijk zijn is niet altijd makkelijk en je mag er moed voor verzamelen, maar uiteindelijk klaart het de lucht en helpt het je om trouw te zijn aan jezelf en je eigen koers te bepalen.

Wil je meer tips om trouw te zijn aan jezelf en op jezelf te vertrouwen, bestel dan mijn boek Goed zoals je bent, de psychologie van zelfvertrouwen. Naast herkenbare verhalen en kennis over het ontstaan van patronen en onzekerheid, staat het ook boordevol praktische oefeningen om patronen te doorbreken, keuzes te maken vanuit je hart en liever voor jezelf te zijn. Bestel het hier.