Afgelopen dinsdag gingen mijn kinderen voor het eerst weer naar school.

Na 7 weken op elkaars lip, thuis huiswerk maken, elkaar af en toe de tent uit vechten, was ik behoorlijk opgelucht toen ik hoorde dat de scholen weer zouden opengaan.

En toen was dat moment ineens daar. Het moment waar ik al weken naar uit keek.

wat raakt jou

Mijn dochter van 6 had bedacht dat ze wel alleen naar school kon. Ik mocht niet mee. Ze was al groot genoeg om alleen te gaan. Vond ze. Slik.

Gesmeekt heb ik. En toen mocht het. Met een dikke keel nam ik afscheid op het plein hij het “Kiss & Walk”-bord. Wat ik een leuke variatie op het “Kiss & Ride”-bord bij het station vind.

Woensdag ging ze weer, maar nu wilde ze echt alleen. Wat ze niet weet is dat ik stiekem achter haar aanfietste en op elke hoek even keek of het goed ging. Toen ik zag dat ze bij haar klas op het schoolplein stond, fietste ik met een gerust hart verder.

Naar mijn kantoor

Wat ben ik de afgelopen weken blij geweest met mijn kantoor! Mijn toevluchtsoord voor als ik het huis echt even moest ontvluchten. De plek waar ik in alle rust webinars kon geven en mijn online coaching kon doen.

Afgelopen dinsdag was het ook weer de plek waar ik voor het eerst sinds 7 weken live iemand in de stoel tegenover mij had. En eerlijk, het voelde onwennig. De afstand tussen de 2 stoelen was groter dan normaal en dat was wennen. Inmiddels was ik behoorlijk gewend geraakt aan het online coachen. Het is me 100% meegevallen en ik heb er zelfs de voordelen van ontdekt. Sessies zijn efficiënt, er is nog steeds veel persoonlijke connectie, visualisaties kan ik gelijk opnemen en mensen gaan uit zichzelf aantekeningen maken, waardoor veel beter blijft hangen waar we het over hebben. Het heeft me inzichten gegeven waar ik ook in mijn live coaching gebruik van ga maken.

Inzichten door de Corona-tijd

Deze Corona-tijd brengt sowieso veel inzichten met zich mee. Ik deel graag de 6 inzichten die naar mijn idee een belangrijke les voor ons zijn:

  • Stilstaan bij wat echt belangrijk is in het leven. Juist nu onze vrijheid, gezondheid, verbinding niet vanzelfsprekend is, is het goed om stil te staan bij wat echt belangrijk is in het leven. Zowel op collectief niveau (de aarde, duurzaamheid, sociale inclusie) als op individueel niveau (Wat wil? Waar sta ik voor? Met wie wil ik omgaan?). Het gebeurt niet voor niets: het is een boodschap van de natuur. Wat betekent deze crisis voor ons en hoe we met de aarde omgaan? Het is tijd dat we hier meer bij stil staan en het serieus nemen. De manier waarop we misbruik maken van de aarde, dat kan niet meer. We zullen allemaal moeten consuminderen, willen we over 100 jaar nog steeds een leefbare aarde hebben.

Het is een boodschap van de natuur

  • Sociale verbinding. Het is belangrijk om oog voor elkaar te hebben en echt aanwezig te zijn als we tijd met elkaar doorbrengen. Hoe vaak zijn we tijdens sociale contacten niet afgeleid door onze mobiel, door gedachten, door iets wat we in onze omgeving zien. In deze Corona-tijd moeten we sociale contacten meer missen en daardoor voelen we hoe belangrijk ze voor ons als mens zijn. we nemen het minder voor lief. Als je met iemand in contact bent, zorg ervoor dat het oprechte aandacht is die je iemand geeft.
  • Ruimte om echt te voelen. Hoe vaak ik niet gehoord heb dat dit een tijd van naar binnen keren is en hoeveel mensen op de vraag “Hoe gaat het met je?” antwoorden: “Wisselend”, “Op en neer”, “Het gaat in golfbewegingen”. Dat komt omdat we veel minder afleiding hebben. We hebben andere uitdagingen op ons bord. Minder werk of juist meer. Kinderen thuis, minder sociale contacten, ziekte om ons heen, zorgen om dierbaren. Dit zorgt voor onrust. En angst. En laten we nou daar vaak niet zo goed mee kunnen dealen. Deze tijd geeft ons de gelegenheid om meer te gaan voelen. Niet om je goed te voelen, maar om goed te voelen. Dat is een onderwerp waar ik nog een keer een aparte mail over zal schrijven. Want daar zit een enorme sleutel tot meer flow.
  • Ontwaken uit een collectieve slaap. Wat zijn we druk geweest met z’n allen de laatste decennia. Wat hebben we veel prikkels te verwerken gekregen. Wat hebben we onszelf een druk opgelegd. Massaal raakten we overspannen of kregen een depressie, burn-out of relatieproblemen. Corona lijkt ons te ontwaken uit een collectieve slaap. Waarin we leren dat het anders kan. Dat we niet overprikkeld hoeven te zijn. Dat we onze aandacht ook kunnen richten op klein geluk, sociale cohesie, saamhorigheid, waardering en dankbaarheid.
  • Goed voor jezelf zorgen. Hoe je het ook went of keert, uit de cijfers blijkt dat vooral mensen door Corona geraakt worden die oud zijn of een onderliggende aandoening hebt. Toch horen we ook andere verhalen, die ons alert en in het ongunstige geval angstig maken. Laat het een boodschap zijn die altijd al belangrijk is, maar die we vaak negeren: zorg goed voor jezelf. In alle opzichten. Beweeg voldoende, slaap genoeg, eet gezond, maar ook: zorg voor een lichte geest, voldoende ontspanning en lol en plezier in je leven. Ga naar buiten, geniet van de natuur, leef in het moment, mediteer, lach, heb lief en verwonder je.

Herken jij een of meer van deze inzichten? Ik vind het heel leuk om van je te horen. Dat kan via een reactie hieronder of een mailtje.
En weet: mijn praktijk staat weer voor je open. Ik heb ruimte voor een aantal nieuwe coachtrajecten. Heb je interesse, laat het me weten. Coaching is bij mij mogelijk op kantoor, via Zoom (Pro, de betaalde, veilige variant) of buiten in de natuur.