Het was oktober 2018, ik weet het nog goed

Danielle mailde me dat ze op internet op zoek was gegaan naar een loopbaancoach én psycholoog in de omgeving Haarlem. Zo kwam ze op mijn website terecht en had ze zich verdiept in wie ik ben en wat ik doe. Ze liep aan tegen persoonlijke onzekerheden en twijfels op het werk waarover ze graag met mij in gesprek wilde. Of dat kon.

Na de kennismaking besloten we samen een traject in te gaan en te werken aan de vragen:

1. Waar komt mijn onzekerheid vandaan en hoe zorg ik dat ik me krachtiger voel?

2. Onderzoeken of de werkomgeving waar ik nu werk passend is en zo niet, wat dan wel?

Danielle twijfelde aan zichzelf, schatte haar eigen kunnen en kwaliteiten onvoldoende op waarde.

Onnodig aanpassen

Hierdoor was ze vaak niet zichzelf en paste zich onnodig aan. Dit zorgde voor onrust en onzekerheid. Ze leerde dat ze er mag zijn, met alles erop en eraan. Dat ze super getalenteerd is en dat ook zelf mag gaan zien en uitdragen. En dat het werk niet het probleem was, maar dat het niet bij haar paste. Ze kwam er niet ten volste tot haar recht.

Al tijdens ons traject vond Danielle een nieuwe, veel passendere baan, waar ze gelijk vanaf de start zichzelf durfde en kon zijn. Daar kreeg ze tijdens een teamscholing ook nog eens, zonder dat haar collega op de hoogte was van haar coachtraject, een mooi compliment voor; namelijk dat zij het mooi vond om te zien hoe Danielle bij zichzelf bleef.

De kernscan

Tijdens ons traject maakte Danielle de Kernscan. Ik heb in mijn blogs nog niet veel verteld over de Kernscan. Het is een online tool die inzoomt op je verlangens, drijfveren, energiegevers, doelen, waarden en communicatiestijlen. Het is een dynamisch model wat veel inzichten geeft in wat je wilt en waar je verlangen tot ontwikkeling ligt. Het is een prachtig instrument wat ik gebruik bij groepstrainingen, loopbaanvraagstukken, maar ook levensvragen als “Waar sta ik momenteel en waar wil ik heen? Wat wil ik nu echt?”

Danielle maakte die kernscan dus ook en herkende zich niet direct in de uitslag. Er kwam een vrij daadkrachtig profiel uit van iemand die weet wat ze wil en daarvoor durft te staan. Ze herkende deze kracht niet direct. Ik was overigens zelf iets minder verbaasd over de uitslag, want ik zag die kracht wel.

Kleiner houden

Ik zag ook dat Danielle zichzelf kleiner hield dan nodig was. Ze zat in een fase waarin ze niet helemaal blij was met hoe het ging (met name dus op het werk) en verlangde naar verandering. En dat is wat de kernscan blootlegde. Met mijn uitleg snapte ze het beter, maar voelde het nog niet.

Hoe komt het dat we ons zoveel aantrekken van de buitenwereld, van ‘hoe het hoort’?

Vorige week hadden we toevallig mailcontact en toen mailde zij me dit:

“Ik heb de kernscan nog een keer doorgelezen. Destijds kon ik mijzelf niet (volledig) herkennen in de kernscan, maar als ik hem nu lees matcht hij toch wel. Interessant dat ik dat nu anders ervaar; mogelijk komt dat door de stappen die ik heb gezet in het naar mijzelf kijken, mijn kwaliteiten (h)erkennen en dat ik nu op een werkplek zit waarin ik op mijn plek ben en aangesproken wordt op mijn kwaliteiten. Leuk om je mee te geven.”

Nou, zeker leuk om mee te krijgen. Dankjewel Danielle!

De power van coaching

Geweldig om te horen dat iets wat ruim een jaar geleden in gang is gezet, zo heeft doorgewerkt. Ik voelde de power van de coaching die ik Danielle kon geven. Dat dit voor haar zoveel betekent heeft. Dat gun ik iedereen.

Soms zijn het deze zetjes die je nodig hebt in je ontwikkeling. Om anders naar jezelf te kijken. Jezelf meer te waarderen, op waarde te schatten.

Durf er eens over na te denken. Wat zou er gebeuren als jij in met je persoonlijke ontwikkeling aan de slag ging, je (loopbaan)vragen serieus zou nemen, ook al voel je je er misschien nog niet helemaal ‘klaar’ voor?

Mail het me gerust op frederike@frederikemewe.nl. Ik antwoord altijd.

En wil je meer weten over de kernscan? In de Levensflow Podcast nummer 21 deed ik een interview met Majlis Schweizer, de ontwikkelaar van de kernscan.