Op 29 november heeft de bedrijfsjongerenvereniging van KW1C een workshop ”dertigersdilemma” van Frederike gevolgd. Frederike is professioneel, integer en weet goed in te spelen op de wensen en vragen van het publiek. Wij kijken terug op een zeer geslaagde bijeenkomst. Rachel Reinhardt, Koning Willem 1 College Den Bosch

Het Dertigersdilemma…wat is dat precies?

Het dertigersdilemma kun je zien als een crisis, je ervaart spitsuur in je hoofd. Je moet belangrijke beslissingen nemen op gebied van je loopbaan, relaties, kinderen, eigen koophuis of niet. Er is zoveel te kiezen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer.

Hoe komt het dat je zo rond je dertigste over allerlei belangrijke levensvragen gaat nadenken? En belangrijker hoe komt het dat je hierdoor vaak in de stress schiet en geen antwoorden kunt vinden op deze belangrijke vragen? Je had het je zo mooi voorgesteld, alles kan tenslotte tegenwoordig. Waarom ben je dan toch niet gelukkig.

Doordat er in de huidige tijd zoveel mogelijk is, vinden veel (twintigers en) dertigers het lastig om de juiste keuzes te maken en hun weg te vinden. Ze leggen de lat hoog en stellen soms onhaalbare eisen aan zichzelf en de omgeving. Het lukt ze vaak niet aan alle verwachtingen te voldoen. Dit kan ze stuurloos en onrustig maken.

Piekdrukte in je hoofd

Tegenwoordig kom je rond je dertigste in een bijzondere fase. De tijd waarin we nu dertig worden is anders dan zo’n 40 jaar geleden. Veel (hoogopgeleide) 30’ers van nu maken eerder carrière en krijgen later kinderen dan vroeger. In allerlei (primaire) behoeften (eten, drinken, sociale acceptatie, een goede baan) is al voorzien. Hierdoor gaan belangrijke levensvragen als “Is dit wel echt de baan die bij me past?”, “Wel of geen kinderen?” en “Is dit het nu?” in de huidige tijd allemaal rond je dertigste opspelen. Er ontstaat als het ware een piekdrukte in je hoofd.

Meerkeuzemaatschappij

De meerkeuzemaatschappij waarin alles lijkt te kunnen en `maakbaar` lijkt maakt het maken van een keuze des te moeilijker, want is die andere baan, die andere partner of die andere stad niet nog leuker? Je wilt aan de verwachtingen van je omgeving voldoen, en aan die van jezelf. Als dit niet lukt, kan dat je behoorlijk uit balans halen.

Uit onderzoek blijkt 32% van de (hoogopgeleide) 30’ers met bovenstaande dilemma`s te worstelen, maar uit angst dat het afgedaan wordt als een luxeprobleem niet aan de bel te durven trekken. Met allerlei psychische en fysiologische klachten als gevolg, zoals burn-out, motivatieproblemen en zelftwijfel.

Luxeprobleem?

Moeten dertigers niet gewoon stoppen met hun verwende gedrag? Is er sprake van een luxeprobleem? Nee, dat is het niet. Stress, overspannenheid en burn-out ten gevolge van het te goed willen doen, onvoldoende authentieke keuzes kunnen maken, perfectionisme en chaos in je hoofd zijn zeer ongezond en gevaarlijk. Vaak betreft het hoogopgeleide, zelfbewuste, ambitieuze mensen, die bereid met hun problemen aan de slag te gaan. Door dat op relatief jonge leeftijd al te doen, voorkom je dat je op latere leeftijd in een midlifecrisis belandt.

Frederike heeft voor Jong Financiën een erg interessante workshop georganiseerd over dertigers en hun dilemma’s. De reacties van de deelnemers op de workshop waren positief. Ook organisatorisch was de samenwerking prima! Workshop Jong Financien, Ministerie van Financien

Workshop voor bedrijven

Voor bedrijven en jongerenverenigingen verzorg ik al jaren inspirerende lezingen en workshops over Het dertigersdilemma. Zeer geschikt voor een leuke thema bijeenkomst waarin mensen elkaar op een informele manier beter leren kennen en met elkaar in gesprek komen op persoonlijk niveau.

Juist dertigers lopen door de vele keuzemogelijkheden, de snelle ontwikkeling die ze vaak doormaken en de hoge eisen die ze aan zichzelf stellen regelmatig vast op een aantal belangrijke loopbaan- en levensvraagstukken. Dit kan belemmerend werken in werk- en privésituaties. Mensen functioneren beter als ze weten wie ze zijn, wat ze willen en dingen doen waar ze energie van krijgen. Goed weten wie je bent en wat je wilt, zorgt ervoor dat je beter keuzes kunt maken, waardoor je met meer voldoening en plezier in je werk en leven staat.

Workshop Het dertigers Dilemma

In deze workshop wordt het dertigersdilemma belicht aan de hand van een interactieve lezing en een workshopgedeelte in subgroepen. Dit maakt het een interactief geheel waar de deelnemers actief bij betrokken worden. De ervaring leert dat mensen veel herkenning vinden in de thema’s die behandeld worden, hetgeen interessante gespreksstof oplevert.

Hierna bestaat de mogelijkheid om na een korte pauze in subgroepen uiteen te gaan en actief aan de slag gaan met het verdiepen van de dilemma’s en het fenomeen keuzes maken. Door her- en erkenning bij elkaar te vinden, maar ook door te merken dat niet iedereen met dezelfde dilemma’s kampt, worden vaak zinvolle tips uitgewisseld en kan men een eerste stap zetten (klein actieplan opstellen) om dingen anders aan te pakken.

Afhankelijk van de wensen kan een programma gemaakt worden voor 1 tot 3 uur.

Wat deelnemers zeggen over de workshop Het dertigersdilemma:

“Lekker afwisselend en frisse aanpak”
“Leuk om eens op een andere manier met collega’s in contact te komen”
“Leuke workshop over herkenbare problemen. Veel interactie in de groep en een prettige sfeer. Leuke oefeningen, vooral de oefening m.b.t. keuzes op de diverse levensgebieden.”
“Wat een enthousiaste en bekwame spreker is Frederike. Ik zou graag vaker zulk soort lezingen van Frederike bij ons houden.” (Katinka de Korte, partner Accenture Amsterdam)

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.