De confrontatie was een van de heftigste die ik ooit had meegemaakt.

Ik was 11 en stond op de toiletten van het buurthuis tijdens een discoavond voor de plaatselijke jeugd. Er kwamen wat meiden uit een flink aantal klassen hoger binnen en begon ons te pesten, met name mij. De exacte woorden weet niet ik meer, maar ze hadden de volgende strekking:

“Tja, wie zijn zij nou helemaal. Kijk die kleine onderdeurtjes. Hebben echt helemaal niets wat leuk is. Nou ja, T. wel dan, want haar ouders hebben een patatzaak. Dus die laten we met rust. En J. heeft wel een aardige broer, blijven we ook van af. Maar Frederike, ja wat heeft Frederike nou helemaal. Eigenlijk helemaal niets.”

focus flow vrij

Het voelde dreigend en vooral vernederend. Het gaf me het gevoel dat ik waardeloos was. Ze hebben me uiteindelijk niks fysieks aangedaan, maar die woorden hadden een enorme impact. Op de lagere school ben ik vaker gepest. Omdat ik goed kon leren, naar het Gymnasium ging, omdat mijn ouders gingen scheiden. “Mijn vader loopt tenminste niet bij me weg”, zei een ‘vriendinnetje’ eens in een ruzie. Onschuldige kinderopmerkingen, maar ze hakten er in.

Mijn reactie?

Ik ging harder mijn best doen om aardig gevonden te worden.

Ik ging harder mijn best doen om aardig gevonden te worden. Meepraten met anderen. Mijn eigen mening opzij zetten. Probeerde een wit voetje te halen bij de pesters. Meer doen zoals ik dacht dat er van me verwacht werd. Ik ging me aanpassen, zorgde dat ik niet opviel en minder gepest werd. Want als ik niet opviel, geen ruimte innam, vestigde ik ook niet de aandacht op mezelf en kon ik niet gekwetst worden.

In mijn puberteit ontwikkelde ik anorexia, nam ik letterlijk te weinig ruimte in. Ik trok gelukkig op tijd aan de bel en herstelde snel. Maar er bleef altijd een knagend gevoel van niet goed genoeg zijn, soms zelfs zo erg dat ik het gevoel had er niet echt te mogen zijn. In mijn studententijd was ik vaak somber. Ik was een prachtige meid (zie ik nu), maar voelde me altijd te dik, niet interessant, niet goed genoeg, niet leuk genoeg. Dus ik had nooit een vriendje. Wel aandacht van mannen, maar niet de juiste aandacht.

Het brak me op. Op een gegeven moment vond ik het wel mooi geweest met die minderwaardigheid.

Ik was er klaar mee, dus ik zocht hulp. In allerlei vormen heb ik die gevonden. In individuele therapie, een ‘jonge vrouwengroep’, retraites, trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Doodeng, maar mega waardevol en helend. Het hielp. Ik ontdekte steeds meer wie ik was, wie ik wilde zijn en vooral DAT ik er mocht zijn.

Ik bleef me ontwikkelen en toen ik in 2004 mijn eigen bedrijf startte volgde ik ook trainingen in ondernemen en spirituele ontwikkeling. Want als psycholoog en coach neem je altijd jezelf mee.

Magisch interessant vond ik het allemaal. Omdat ik merkte wat het voor me deed. Hoe je leven kan veranderen doordat je meer eigenwaarde ontwikkelt. Een andere kijk op jezelf en het leven krijgt.

Het gevoel van er niet mogen zijn, is helemaal verdwenen. Ik voel me krachtig, ook al heb ik minderen dagen. Ik leef!

In 2004 maakte ik, samen met een goede vriendin, de belangrijkste keuze uit mijn carrière. Ik liet mijn zekerheid van een vast contract los om voor mezelf te beginnen. Een eigen psychologisch adviesbureau. In 2007 ging ik helemaal zelfstandig verder in coaching en psychologische begeleiding. Ik investeerde in diverse (online ondernemers)opleidingen. Hard werken. Vallen en opstaan. Heel veel leren over mezelf, mijn doelgroep en het ondernemerschap. Me blijven ontwikkelen. En met mijn eigen ontwikkeling werd ook steeds helderder waar ik voor mocht gaan staan. Voor dat bestaansrecht: andere vrouwen leren de shift te maken van zichzelf klein houden naar hier volledig mogen zijn. Ze helpen blokkades te helen zodat ze bij hun eigen natuur kunnen komen, hun eigen pad kunnen kiezen en de flow kan gaan stromen.

En dat voelen de vrouwen die op mijn pad komen, die meedoen met mijn programma’s. Zij ervaren wat een vrijheid het geeft als ze meer doen wat ze zelf willen. Als ze zich niet gek laten maken door belemmerende overtuigingen, verhalen uit het verleden of de verwachtingen van anderen.

Als je je aandacht naar binnen richt, op wat jij wilt in plaats van je te laten leiden door wat hoort, dan heeft dat een enorme impact op jouw leven, maar ook op dat van anderen. Stel je eens voor wat je voor elkaar zou kunnen krijgen, hoe je je zou kunnen voelen, als je de vrijheid van jezelf kunnen zijn ervaart.

Inmiddels kan ik al jaren goed leven van mijn bedrijf. En doe ik wat ik het leukste vind om te doen!

Ik geef mijn enthousiasme en inspiratie graag door.  Loop een keer mee met een van mijn inspiratie wandelingen of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief (zie inschrijfvelden hieronder) voor gratis tips en inspiratie.