Vandaag deel ik graag 9 waardevolle inzichten die mij helpen om gelukkiger te leven, om meer flow in mijn leven te ervaren.

Ik ben in mijn leven altijd bezig met groei en ontwikkeling. In mijn werk als psycholoog en levensflowcoach. In mijn privéleven. Ik kan niet anders. Ik adem het. Het is voor mij niet meer dan normaal. Het levert me veel op. Veel wijze lessen. Die deel ik graag met je, want wie weet heb jij er ook wel wat aan.

Ook kun je je nog inschrijven voor de Levensflow Ontdekkingsreis, die volgende week dinsdag 21 maart van start gaat. Kijk hier voor meer informatie:
https://frederikemewe.nl/levensflowontdekkingsreis/

En dan nu de 9 waardevolle inzichten:

Inzicht 1: laat ongemakkelijke gevoelens er volledig zijn
Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om onprettige gevoelens niet te voelen, weg te stoppen of te negeren, het levert je niks op. Iets wat je wegstopt, verdwijnt niet. Het blijft zitten waar het zit, stapelt zich op en voor je het weet komt het in alle heftigheid tevoorschijn. Als een hoge drukpan waar de deksel vanaf vliegt. Het laat zich zien in de vorm van paniek, stress, onvrede, onrust, depressie.
Wat nou als moeilijke gevoelen er mogen zijn? Als je tegen ze kunt zeggen “Ik zie je, ik voel je, ik hoor je, ik ben bij je”? Zoals je tegen een kind zou zeggen dat zich heeft bezeerd. Het kind zal zich beter voelen. Denk je niet dat dat ook voor jou zal gelden als je jezelf toestaat ongemakkelijke gevoelens er te laten zijn? Als je alles wat er in jou is waar laat zijn?

Inzicht 2: neem jouw ruimte in
Je mag hier zijn. Hier op aarde. Hier in dit leven. Simpeler nog: je bent er. Dat is een gegeven. Ieder mens die nu op deze aarde is heeft evenveel bestaansrecht. Niet meer, niet minder dan een ander. Voel jij het anders? Vind jij het soms lastig om te voelen dat je er volledig mag zijn? Dat je evenveel waard bent als ieder ander? Je mag er echt op vertrouwen dat het zo is: je mag ruimte innemen. Je mag hier volledig zijn. Maak de keuze hier echt te zijn.

Inzicht 3: je hoeft niet te veranderen. Je bent al af.
Ik zat net in de trein en ging vlak voor het uitstappen alvast op het balkon staan. Daar zag ik een meisje, halverwege de twintig schat ik. In tranen. Ze was aan de telefoon met ik denk haar moeder. “Denk je dat ik het wel kan?” vroeg ze aan de persoon in de telefoon. Mijn hart brak, ik voelde met haar mee. Natuurlijk kan ze het. Ze doet precies wat goed is. Bij het uitstappen legde ik kort mijn hand op haar schouder en zei tegen haar dat ze het hartstikke goed doet. Ze leek even van haar stuk gerbacht, knikte me met een blik van dankbaarheid toe en liep daarna snel door.
Kan het in jouw ogen altijd beter? Heb je het gevoel niet goed genoeg te zijn? Dat is een misvatting. Je bent precies goed zoals je bent. Jij bent jij. En alles aan jou klopt.

Inzicht 4: het echte leven is nu
Leef jij meestal nu? Of ben je vaak bezig met het verleden? Met wat er gebeurd is en hoe naar dat was of juist hoe fijn dat was en hoe erg je ernaar terug verlangt? Of denk je vaak aan de toekomst? Maak je je zorgen over hoe het verder moet of verlang je ernaar dat het beter wordt?
Het is niet erg om met het verleden of de toekomst bezig te zijn. Ik heb wel eens de uitspraak gedaan “Het voordeel van toekomstplannen maken is dat het Hier en Nu straks leuker is”. Toch is het heel heilzaam om je er echt bewust van te zijn dat het leven zich in het nu afspeelt. Het gebeurt in het nu. Sta jij voldoende stil bij het nu? Geniet je genoeg? Doorleef je wat het nu je brengt? Mag dat wat zich nu aandient er zijn?

Inzicht 5: stem af op je innerlijke stem
Je innerlijke stem (je gevoel, je intuïtie, je hart, je spirit of hoe je het ook wilt noemen) weet haarfijn wat jij nodig hebt. Het vertelt je precies welke stappen je moet zetten. Het wijst je de weg. Je gevoel weet of je die baan moet houden, of je die relatie een kans moet geven en of je die opdracht wel of niet moet aannemen. Als je afstemt op jouw innerlijke stem, krijg je prachtige antwoorden. Antwoorden die altijd kloppen. Hoe doe je dat, dat afstemmen? Wat een goede manier is, is door te schrijven. Stel een vraag, schrijf die vraag op, wacht even (sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit) en begin te schrijven. Kijk maar wat er uit je pen vloeit. Het kan even wennen zijn om dit te doen, maar oefening baart kunst.

Inzicht 6: maak verbinding met anderen
In verbinding vind je geluk. Niet in een groter huis, een andere auto of het winnen van de loterij. Echt contact met anderen, kwetsbaar contact, maakt gelukkig. Kwetsbaar contact is contact waarbij je jezelf laat zien, zonder muurtjes, zonder opsmuk. Dit soort contact zorgt ervoor dat er liefde vrij komt. Het zorgt voor fijne stofjes in je hersenen. Het geeft je het gevoel dat je leeft. Het kan ook een klein, kort moment van contact zijn, bijvoorbeeld met een vreemde op straat. Een glimlach, een praatje in de trein. Probeer zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven.

Inzicht 7: let op de signalen van je lichaam
Je lichaam is een wonderlijk instrument. Wij mensen zitten veel in ons hoofd, vergeten nog wel eens naar ons lichaam te luisteren. Maar als je de moeite neemt op de signalen van je lichaam te letten, ontdek je dat het je veel te vertellen heeft. Zo vertelt het je bijvoorbeeld wanneer je pauze zou moeten nemen, wanneer je zou moeten eten of slapen of wanneer het tijd is voor ontspanning.
Luisteren naar je lichaam is niet ingewikkeld. Behoorlijk simpel zelfs. Doe een paar keer per dag je ogen even dicht, richt je aandacht naar binnen en voel wat er in je lijf gebeurt. Voel maar eens waar het tintelt, waar er kramp zit, waar het koud aanvoelt of juist warm. Merk het op en kijk of je met milde aandacht bij datgene wat je opvalt, kunt blijven.

Inzicht 8: vertrouw op wat de bedoeling is
Sinds ik meer vertrouw op dat wat gebeurt en er meer vertrouwen in heb dat wat gebeurt de bedoeling is, ervaar ik meer rust. Ben ik niet zo naarstig op zoek naar meer. Is dat wat er is genoeg. Zie ik dat het precies klopt zo. En zie ik tekens die me vertrouwen geven dat ik op de goede weg ben. De volgende affirmaties kunnen je helpen om meer vertrouwen te hebben in dat het leven klopt zoals het zich aandient:
“Ik vertrouw erop dat er in mijn leven precies gebeurtt wat er moet gebeuren.”
“Ik ben dankbaar voor wat zich aandient. Ik onderzoek wat het me te vertellen heeft.”
“Ik let op de tekens om me heen.”

Inzicht 9: luister naar lekkere muziek
Even afsluiten met een luchtige tip ;). Niets zo fijn om te luisteren naar een fijne playlist. Muziek maakt vrolijk, muziek ontroert, muziek maakt je creatief. Terwijl ik deze blog schrijf, luister ik naar een hele fijne playlist en vloeien de woorden uit mijn pen. Dus zoek nu een lekker nummer op, gooi de volumeknop open en ga uit je dak.

Heb je behoefte om op een verdiepende manier bezig te zijn met de thema’s die hierboven beschreven worden, dan kan ik je aanraden mee te doen met de 21-daagse Levensflow Ontdekkingsreis. Het is een online traject waarbij je 21 dagen aan de slag gaat met het verdiepen en doorleven van bovenstaande thema´s. De oefeningen helpen je om dichter bij jezelf en bij wat je wilt te komen en meer glow en flow in je leven te ervaren. We starten volgende week dinsdag 21 maart. Je bent van harte welkom. De kosten voor dit bijzondere traject bedragen € 21,21 excl btw.

Meld je hier aan voor de Levensflow Ontdekkingsreis

Een hele fijne dag!

Frederike

9 waardevolle inzichten voor meer flow in je leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *