We hebben continu triggers om ons heen. Mensen, situaties, dingen die ons triggeren. Ons angstsysteem aanzet. De melding doet “pas op, er is gevaar”.

Vanmorgen had ik zo’n trigger. Het was 9.00 uur. Ik zat op de fiets op weg naar het bezoekerscentrum om te gaan wandelen.

Frederike Mewe Triggers

Er reed een vrouw voorbij. Mid 40, yogabroek aan, matje in haar fietstas. Slank. En mooi.
Meteen ging er een schok door me heen. Niet omdat ik haar kende. Of omdat er iets vreemds aan haar was.

Wat was het dan wel?

Naast de schok, voelde ik me klein, doorzichtig en kwetsbaar.
Er gingen allerlei gedachten door me heen:
“Zij is mooier dan ik. Ze voelt zich beter dan ik. Zo’n typisch ‘yogavrouwtje’ dat in shape is.”

Ik merkte het op en kwam weer terug in het nu. Waar ging dit nou helemaal over? Dit is dus mijn angstsysteem dat afging. Het verhaal dat ik mezelf heb wijsgemaakt dat ik niet goed genoeg ben. Dat ik minder ben dan een ander.

Het is een oud verhaal. Ik geloof dat verhaal niet meer, maar het wordt soms nog wel getriggerd. Heeft niets met die vrouw op de fiets te maken. Zij heeft weer haar eigen triggers in haar leven.

Ik ben haar eigenlijk wel dankbaar. Dat ze mijn trigger was, zodat ik weer bij het vertrouwen kon komen dat ik er helemaal mag zijn. Precies zoals ik ben.

Goed zoals ik ben.

Dat is niet geheel toevallig ook de titel van mijn boek. Hierin leg ik uit welke psychologische processen schuil gaan achter een negatief zelfbeeld en belemmerende overtuigingen. Met levendige voorbeelden uit mijn praktijk en mijn eigen kwetsbare levensverhaal.

En misschien nog wel belangrijker zijn alle praktische tips en oefeningen waarmee je kunt werken aan een positief zelfbeeld en zelfacceptatie.

Kijk hier voor meer informatie.