Op de vraag “Hoe gaat het met je?” antwoorden we tegenwoordig bijna standaard: “Druk, druk, druk”. Het is hip om druk te zijn. Niks doen en lummelen worden als negatief gezien.

Als je stilstaat, kom je niet verder

Er kan veel. Je wil veel. Niet achterblijven. Aan verwachtingen voldoen. Alles uit het leven halen. Je leeft maar één keer. Je hebt elke minuut volgepland en dendert maar door. Je ziet stilstand als achteruitgang. Als je stilstaat, kom je niet verder. Bovendien vervul je allerlei rollen, en hou je als vrouw veel ballen in de lucht. Je bent moeder, doet het huishouden, hebt een baan, wilt leuke dingen doen. En alles goed. Je legt de lat hoog.

3 tips voor meer flow

We leven in een tijd waarin er meer prikkels dan ooit op ons afkomen. Nieuws, social media, mailtjes, whatsapps. Ons systeem is van oudsher niet gewend aan alles wat er op ons afkomt. Het moet de tijd en ruimte krijgen om ervan te herstellen, zodat je het leven weer aan kan. Anders raak je overprikkeld, of erger: je krijgt een burn-out, raakt overspannen, wordt depressief.

  • Je systeem moet in balans worden gebracht.
  • Stilstaan.
  • Ontspannen.
  • Lummelen en lanterfanten.

Maar waarom doen we dat dan te weinig?

Af en toe stilstaan is belangrijk om meer flow te voelen

Vaak denderen we maar door, als een soort vlucht. Als je stil staat maak je ruimte voor vragen als Wat wil ik? Is dit wel de baan/relatie/het leven wat ik wil? Dat kan beangstigend zijn, want wie weet bevalt het antwoord je niet. Het kan betekenen dat je erachter komt dat je niet meer happy bent met je baan, relatie, leven en dat heeft wel consequenties. Maar doorgaan met je kop in het zand, maakt je uiteindelijk niet gelukkig. Dan stagneert de flow in je leven. En word je somber, onzeker, verdrietig, kribbig, overspannen.

Uiteindelijk is het beter als je jezelf recht in de spiegel durft aan te kijken en met je issues aan de slag gaat. Als je durft stil te staan. Want dan komt er ruimte. Voor jou. Voor liefde voor het leven. Voor wonderen. Voor magie. Dan kan de flow weer gaan stromen.

Wat je hierbij kan helpen?

Ik geef je graag 3 concrete tips voor meer flow in je leven:

1. Een goed gesprek

Praat erover met iemand. Dat lucht op, geeft nieuwe inzichten, een nieuw perspectief. Dat kan met een goede vriend(in), maar je kunt ook met een professional in gesprek gaan. Een psycholoog of coach hoef je niet pas op te zoeken als je er helemaal doorheen zit. Je auto krijgt elk jaar een APK, om te voorkomen dat je onverwacht stilstaat aan de kant van de weg. Gun jezelf en je leven regelmatig een APK’tje. Lees hier hoe je een goede coach kiest.

2. De natuur in

Ik zeg het vaker, de natuur is magisch. Helend, ontspannend, het brengt je bij jezelf.
Maak een fijne wandeling. Een half uurtje buiten kan heerlijk zijn, maar als je echt bij jezelf wilt komen, raad ik je aan een uur tot anderhalf naar de bossen, het strand of de duinen te gaan. Neem een vraag mee. Bijvoorbeeld Wat wil ik in mijn werk?. En ga met die vraag lopen. Kijk wat er gedurende de wandeling in je naar boven komt. Ik organiseer regelmatig inspiratiewandelingen in de Kennemerbossen vlakbij Haarlem.

3. In het hier en nu zijn

Kijk heel bewust om je heen, wees met aandacht in het hier en nu. Voel wat er zich in je lijf afspeelt. Probeer gedachten die over toekomst over verleden gaan, los te laten. Richt je op wat er in het heden gebeurt. Omdat ons hoofd ons vaak weghaalt uit het heden, kan je lijf je helpen om in het hier en nu te komen. Doe iets met je handen. Knutselen, tuinieren, maar je kunt ook met aandacht de afwas doen of de stof van je kleding voelen. Als experiment om het hier en nu te ervaren.

Als je werkelijk durft stil te staan, ruimte neemt voor jouw verlangens, jouw wensen, en daar actie op onderneemt, dan gaat er vanzelf meer flow stromen in jouw leven 😊.