Je zit al een tijdje niet lekker in je vel en je wilt je graag beter voelen. Je praat erover met anderen, je partner, vriendinnen, maar toch lijk je niet verder te komen. Je blijft in cirkeltjes draaien. Vriendinnen geven je het advies om met een coach te gaan praten. Je hoort goede verhalen van mensen in je omgeving. Dat wil je ook wel, maar hoe vind je een goede coach?

Hier kun je op letten bij het vinden van de juiste hulp:

1. Kijk wat de achtergrond van een coach is.

Coach is een vrij beroep. Iedereen kan zichzelf coach noemen. Kijk wat voor opleiding en achtergrond iemand heeft.

2. Aansluiting bij beroepsvereniging.

Als coach kun je aangesloten zijn bij het NOBCO of de NOLOC en als psycholoog bij het NIP. Dat zegt niet alles, maar het geeft wel een zekere kwaliteitsgarantie.

3. Vraag je af hoe lang je kunt wachten.

Zorg via de zorgverzekeraar wordt soms (deels) vergoed, maar er zijn ook lange wachttijden. Bovendien moet er sprake zijn van een diagnose. Voor veel levens- en loopbaanvragen kun je goed terecht bij een vrijgevestigde psycholoog of coach die niet is aangesloten bij zorgverzekeraars. Je kunt dan vaak sneller geholpen worden.

4. Vertrouw op je onderbuikgevoel.

Kijk of het mogelijk is om een kennismakingsgesprek te hebben. Sommige mensen doen dat telefonisch, anderen face-to-face. Zo’n gesprek is een goede manier om te kijken of jullie op één lijn zitten. Je onderbuikgevoel en intuïtie vertellen je vaak snel of dat het geval is of niet. Bij mij kun je een inspiratiesessie aanvragen om te kijken of mijn werkwijze aansluit bij jouw vragen.

5. Kijk of de expertise aansluit bij jouw vraag.

Heb je een loopbaanvraag, dan heb je baat bij een loopbaancoach. Heb je meer last van onzekerheid en stress, dan kun je beter zoeken naar een burn-outcoach. Het is belangrijk dat je bij een coach het idee hebt dat hij of zij de expertise in huis heeft om jou te helpen.

6. Maak een rondje in je omgeving.

Een coach vinden via via is een goede manier. Op die manier heb je al ervaringen gehoord van iemand die er geweest is. Check wel of het werkterrein van de coach ook hetzelfde is als jouw vraag.

7. Besef dat het geen easy ride wordt .

Een begeleidingstraject is geen quick fix. Het resultaat van de begeleiding hangt af van de effort die jij erin stopt. Ik zeg wel eens: het echte werk vindt plaats buiten de coachruimte. Een coach kan je briljante inzichten geven, tools aanreiken, oefeningen laten doen, maar de echte transformatie vindt plaats in jezelf. Maar als je bereid bent dat aan te gaan, kunnen er hele mooie dingen gebeuren.

Ben je benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Je kunt je aanmelden voor mijn tweewekelijkse tips of contact opnemen.

7 tips om een goede coach te vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *