Je zit al een tijdje niet lekker in je vel en je wilt je graag beter voelen. Je praat erover met anderen, je partner, vriendinnen, maar toch lijk je niet verder te komen. Je blijft in cirkeltjes draaien. Vriendinnen geven je het advies om met een coach te gaan praten. Je hoort goede verhalen van mensen in je omgeving. En toch neem je de stap niet.

Grote kans dat een van de volgende (of meerdere) redenen herkenbaar zijn voor jou:

 • Andere dingen krijgen steeds voorrang
 • Je vraagt je af of je probleem wel erg genoeg is
 • Het gaat wel weer. Hoe je je voelt gaat steeds in golfbewegingen
 • Je bent bang dat het voor jou niet werkt
 • Je weet niet of het je gaat lukken echt te veranderen
 • Je weet niet hoe je een goede coach vindt
 • Je vindt het veel geld

Het klopt dat er altijd wel anderen dingen zijn die ook belangrijk zijn. Maar belangrijker dan jij?

Dingen gaan niet vanzelf over

Het kan wel een tijdje lijken dat het weer beter gaat, maar vaak komen klachten weer terug. Het niet aangaan betekent dat je blijft in een situatie die niet goed voor je is. Met alle gevolgen van dien: onzekerheid, een hoofd vol plannen maar geen actie, onrust, stressklachten, burn-out, depressie, fysieke klachten, relatieproblemen.

Als je echt duurzame verandering wilt (en ja die kun jij ook bereiken!), heb je kennis nodig over hoe jij in elkaar zit, welke patronen je in de weg zitten en wat je verlangens zijn. Daarin kan een coach iets voor jou betekenen wat een gewone vriend of vriendin iets lastiger kan.

En ja het mag spannend zijn. Het fijne van samenwerken met een coach is dat je het niet alleen hoeft te doen.

Wat praten met een coach je oplevert? Dat je leert vertrouwen op jouw kracht en op je kwetsbaarheid. Dat je de moed ontwikkelt om te zijn wie je bent, voorbij alle maskers en de stappen zet die je wilt zetten. Dat je gaat leven vanuit je hart, vanuit jouw kern, jouw wezen.

Tip bij het vinden van de juiste coach

Maar hoe vind je dan een goede coach? Hieronder een aantal tips waar je op kunt letten bij het vinden van de juiste hulp:

 1. Kijk wat de achtergrond van een coach is. Coach is een vrij beroep. Iedereen kan zichzelf in principe coach noemen. Kijk wat voor opleiding en achtergrond iemand heeft.
 2. Aansluiting bij beroepsvereniging. Als coach kun je aangesloten zijn bij het NOBCO of de NOLOC en als psycholoog bij het NIP. Dat zegt niet alles, maar het geeft wel een zekere kwaliteitsgarantie.
 3. Vraag je af hoe lang je kunt wachten. Zorg via de zorgverzekeraar wordt in veel gevallen (deels) vergoed, maar er zijn ook lange wachttijden. Bovendien moet er sprake zijn van een diagnose. Voor veel levens- en loopbaanvragen kun je goed terecht bij een vrijgevestigde psycholoog of coach die niet is aangesloten bij zorgverzekeraars. Je kunt dan vaak sneller geholpen worden.
 4. Vertrouw op je onderbuikgevoel. Kijk of het mogelijk is om een kennismakingsgesprek te hebben. Sommige mensen doen dat telefonisch, anderen face-to-face. Zo’n gesprek is een goede manier om te controleren of jullie op één lijn zitten. Je onderbuikgevoel en intuïtie vertellen je vaak snel of dat het geval is of niet.
 5. Kijk of de expertise aansluit bij jouw vraag. Heb je een loopbaanvraag, dan heb je baat bij een loopbaancoach. Heb je meer last van onzekerheid en stress, dan kun je beter zoeken naar iemand met die expertise. Het is belangrijk dat je bij een coach het idee hebt dat hij of zij de expertise in huis heeft om jou te helpen.
 6. Maak een rondje in je omgeving. Een coach vinden via via is een goede manier. Zo op die manier heb je al ervaringen gehoord van iemand die er geweest is. Check wel of het werkterrein van de coach ook hetzelfde is als jouw vraag.
7 redenen die je tegenhouden om met een coach te praten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *