Ik zit op een roze wolk. Afgelopen week is zo mega bijzonder geweest.

Mijn boek Goed zoals je bent lag in de winkels! En bij mensen op de deurmat. Ik heb de eerste reacties van mensen binnen (zeer lovend) en ik heb afgelopen zaterdag mijn boekpresentatie bij boekhandel De Vries van Stockum in my hometown Haarlem gehad. Het was echt magisch!

Frederike Mewe boek Goed zoals je bent signeren

Hoewel zin ik er ook in had, toen het zaterdag eenmaal zover was, was ik ook behoorlijk nerveus. Al die mensen die voor mij kwamen voelde toch best wel ongemakkelijk. Iets met ruimte innemen en in het middelpunt van de belangstelling staan. Ook ik heb daar best moeite mee.

Maar het waren allemaal lieve vrienden, familieleden en een aantal dierbare clienten.
Cas van de boekhandel opende het ‘bal’. Hij vertelde dat dit het eerste event was sinds de Coronapandemie is uitgebroken. Wauw zo bijzonder dat ik als eerste daar mocht zijn met mijn presentatie. Ik voelde me zo vereerd.

Rick, van uitgeverij Ten Have, nam daarna het woord. Hij vertelde hoe het boek tot stand is gekomen en stak de nodige veren in mijn reet. Hij vertelde iets wat ook ik nog niet wist. Dat er in ieder schrijfproces, bij iedere schrijver wel een moment is dat ze denken dat het niet gaat lukken, dat het boek er toch niet gaat komen en hij dramatiseerde nog even: “dat we denken, we kunnen de uitgeverij beter opdoeken”. Haha. Maar bij mij was dat niet zo. Het hele verloop was super smooth verlopen, gaf hij aan. Ik glom van trots. En ik moet ook zeggen: ik heb enorm genoten van het hele schrijfavontuur. Natuurlijk heb ik wel dipjes gehad of momenten dat de inspiratie ver te zoeken was, maar over het algemeen heb ik er plezier in gehad.

Na de mooie woorden van Rick, was ik aan de beurt. Ik las een stukje voor uit eigen werk en wist zelfs mensen in tranen te krijgen (van ontroering, laat dat duidelijk zijn ;)). Daarna reikte ik het eerste exemplaar uit. Dat was natuurlijk niet echt het eerste exemplaar. Al velen hadden het boek in hun brievenbus ontvangen of het in de winkel gekocht, maar het symbolische exemplaar werd die avond uitgereikt. Het was voor mijn moeder.

In het boek ben ik best wel persoonlijk. Ik vertel er mijn eigen zoektocht van onzekerheid naar mezelf goed genoeg vinden en mijn moeder heeft in die zoektocht uiteraard een rol gespeeld. Want we worden als mens gevormd door onze omgeving. De band met mijn moeder is in de loop der jaren best wel veranderd. We zijn opener naar elkaar geworden, elkaar beter gaan begrijpen en vooral elkaar meer gaan waarderen en ik kan zelf zeggen: ik ben steeds meer van haar gaan houden. Eerder interviewde ik haar al voor mijn podcast (episode #26). Ze was blij en vereerd om het eerste exemplaar te mogen ontvangen.

Daarna volgde nog een interview met Rick en werd ik gevraagd waarom het zo belangrijk is dat dit boek er zou komen. Ik vond het heerlijk om hier over te vertellen. Dat ik in mijn praktijk zoveel vrouwen (en ook mannen) zie die zichzelf kleiner maken dan nodig is, die streng zijn voor zichzelf. Aan de buitenkant lijken ze het prima voor elkaar te hebben en een schijnbaar perfect leven te leiden, maar die diep van binnen voelen ze zich onzeker en hebben het gevoel aan verwachtingen te moeten voldoen. Deze vrouwen wil ik leren om liever voor zichzelf te zijn, want als ze liever voor zichzelf zijn wordt de hele wereld een beetje mooier.

Na het interview mocht ik signeren, ook daar kan ik wel aan wennen ;).
Het was echt een geweldige avond, met nog een heerlijk etentje met familie en een paar dierbare vriendinnen. De drank vloeide rijkelijk, maar de kater de volgende dag kon me zelfs niet van mijn roze wolk krijgen.

Ben je nieuwsgierig naar de boekpresentatie? Hieronder staan een paar foto’s.

En ben je nieuwsgierig naar het boek? Bestel het hier.

Frederike Mewe boekpresentatie Goed zoals je bent Rick van Rijthoven Uitgeverij ten Have
Uitreiking van het eerste boek Goed zoals je bent Frederike Mewe