Onlangs gaf ik op aanvraag van de HR-manager van woningcorporatie Pré Wonen de online Workshop Omgaan met werkdruk.

Het was op maandagochtend. Een goed begin van de week. De 28 deelnemers logden allemaal keurig op tijd in en deden enthousiast mee in de interactieve workshop.

Frederike Mewe coach psycholoog

We startten met uitleg over de fysieke en psychische symptomen van overbelasting, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, hartkloppingen, kort lontje, gevoel van falen en onzekerheid. Ook keken we naar de oorzaken van overbelasting.

Een tipje van de sluier: teveel ballen hoog moeten houden, energievreters, taakonduidelijkheid en te weinig sociale contacten. Via Break-out rooms deelden de deelnemers hun energieslurpers. Het is altijd weer mooi om te zien hoe open collega’s met elkaar zijn EN wat die openheid met ze doet. Uiteindelijk hebben we er allemaal behoefte aan om gezien te worden en erkenning te krijgen. Door middel van het open gesprek wordt dat bewerkstelligd.

We deden uiteraard een mooie visualisatieoefening. Dit keer eentje waarbij je je leuke en minder leuke kanten ontmoette en voelde welke kanten je eigenlijk wel goed kunt gebruiken om jezelf in deze tijd staande te houden. Bij veel mensen is de Pusher en de Verantwoordelijke kant haantje de voorste en missen ze de kant die vriendelijk en mild is en die af en toe lekker kan luieren en van het leven genieten. Deze oefening was voor veel mensen een eyeopener en een nieuwe manier om naar jezelf te kijken.

Ik deelde diverse oefeningen om de mentale fitheid te vergroten. Samen bedachten de deelnemers er nog meer. Dat leverde waardevolle ideeën op. Zo werd er geopperd om geniet-momentjes in te plannen in de agenda, net zoals je een vergadering inplant. Ook werd getipt om een lijstje te maken met dingen die je te binnen schieten die nog moeten gebeuren. Zo kun je het niet vergeten, maar is het wel uit je hoofd.

Verder kwam naar voren: met regelmaat naar buiten en sporten, in het hier en nu zijn, open zijn naar elkaar en dingen bespreekbaar maken, wandelend met een collega zaken bespreken in plaats van via het beeldscherm en proberen positiever te denken (omdenken), waarbij de volgende leuke quote voorbij  kwam: piekeren is de verkeerde kant van fantaseren.

Zelf gaf ik nog de volgende tips:

  • Verminder je telefoongebruik, met name voor het slapen gaan. Ook ’s ochtend bij het wakker worden niet direct je telefoon pakken, maar liever een mooie foto of quote naast je bed, zodat dat het eerste is wat je ziet als je ’s ochtends je ogen open doet.
  • Richt je op je Cirkel van Invloed: wat in de huidige situatie waar je mee te dealen hebt kun je beïnvloeden. Neem daarin regie.
  • Leg jezelf minder op: vervang “Ik moet..” voor in “ik wil…” of “Ik mag…” of “Ik kies ervoor om…” (dit zorgt voor meer regie).

Kortom, een waardevolle, leerzame ochtend, waarbij de eerste zaadjes voor bewustwording en groei van vitaliteit gepland zijn. Ik kijk ernaar uit om in – zodra het weer kan en mag – in de vervolg Inspiratiewandeling verder te werken met deze enthousiaste mensen!

Hieronder volgen een aantal mooie reacties op de workshop Omgaan met werkdruk:

Ik vond het een erg prettige workshop. Algemene levenswijsheid, die in deze tijd van proberen alle ballen in de lucht te houden heel welkom en nuttig is. Op een fijne enthousiaste manier gepresenteerd door Frederike. Mijn focus is weer opgefrist. Ik kreeg er direct energie van. Heel fijn dat dit vanuit de werkgever werd aangeboden.

Je schrijft zich over het algemeen niet zomaar in voor zo’n workshop en ik vond het dan ook mooi te zien wie zich daarin ‘’kwetsbaar’’ op durfde te stellen. Als ik voor mij persoonlijk spreek heb ik zéker handvatten mee kunnen nemen en kijk uit naar een vervolg, om dit vast te kunnen houden.

Ik vond het een leuke workshop, heb ook wel een tip gehad die ik ga proberen te gebruiken en ik zou hier zelf graag een vervolg aan willen geven!

Ik denk dat iedereen op dit moment wel wat positieve aandacht en een peptalk kan gebruiken. Dus zeker voor herhaling vatbaar!

Ik vond het een fijne workshop. Niet te lang. Wel to the point. Het was prettig dat collega’s zich proactief en open opstelden. En heel leuk om “nieuwe” collega’s te spreken. Ik ben ook zeker geïnteresseerd in de inspiratie wandeling.

Heeft jouw team of organisatie net als Pré Wonen ook behoefte aan een online workshop over bijvoorbeeld omgaan met werkdruk, werken met talent, burn-out of vergroten van de vitaliteit? Neem dan contact met me op. Ik kijk graag samen met je wat ik voor jullie kan betekenen.