Als je geen voldoening haalt uit je leven of je werk, het idee hebt dat je niet op de goede weg, keuzes hebt gemaakt waar je niet (meer) achterstaat of onvoldoende gebruik maakt van je kwaliteiten en kracht dan kan dat behoorlijk je behoorlijk uit balans halen.

Je piekert veel, je hebt continu een gevoel van falen of je gaat met tegenzin naar je werk of je komt moe thuis na een dag werken. Je zou dat vast graag anders zien, maar misschien lukt het je niet goed om dit zelf voor elkaar te krijgen.

Door de waan van de dag komen we er vaak niet aan toe om stappen te ondernemen. Of we schamen ons dat we niet gelukkig zijn met wat we aan het doen zijn. We hebben tenslotte zelf de keuze gemaakt (voor die baan, die partner, dat huis…). Het voelt dan heel kwetsbaar om toe te moeten geven dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt. Je maakt je druk om wat anderen er van zullen denken.

milder zijn

Wat zou er gebeuren in jouw leven als je milder voor jezelf zou zijn? Als je voor jezelf zou kiezen?

Als je echt stil staat bij wat jij wilt?

Dat kan je zoveel opleveren:

  • Flow. Als je doet wat je wilt, heb je plezier in je leven. Alles gaat meer stromen. En dat straal je uit.
  • Rust: je hoeft je niet meer continu suf te piekeren of je het allemaal wel goed doet. Als je bepaald hebt wat jouw wensen en keuzes zijn, dan is het goed. Natuurlijk mag je ze bijstellen en kunnen ze in de loop der tijd veranderen, maar de basis blijft waarschijnlijk hetzelfde
  • Energie: als je doet wat je echt wilt, krijg je bakken met energie.
  • Verbinding met anderen en diepere contacten. Juist als jij dicht bij jezelf bent, kun je er meer zijn voor anderen. Diepere connecties aangaan.
  • Voldoening: je kunt de dingen die die jou het meeste opleveren en dat geeft voldoening
  • Vrijheid: je bent in staat om zelf je keuzes te maken en je niet te laten leiden door wat anderen willen. Dat gevoel van innerlijke vrijheid is zo mega waardevol.

Het is dus heel wat waard om je eigen keuzes te maken, echt voor jezelf te staan, milder voor jezelf te zijn. Maar hoe doe je dat?

Hierbij een oefening die jou kan helpen om beter te ontdekken wat jij wilt:

  1. Sta elke dag stil bij dingen die je doet, maar waar je over twijfelt of je ze wel prettig vindt. Dit herken je vaak aan een naar gevoel ergens in je lijf. Zelf voel ik het direct in mijn buik of in mijn keel als ik iets doe of moet gaan doen waar ik me eigenlijk niet prettig bij voel.
  2. Stel je zelf de vraag: “wat zou ik nu het liefste willen?” (heel hard weg rennen, je mening uiten, rust pakken, nee zeggen tegen een opdracht, etc).
  3. Probeer te experimenteren met dit gedrag. In het begin is dat onwennig, anders had je het al wel eerder gedaan. Begin met kleine stapjes.
  4. Ervaar wat het met je doet als je je eigen behoefte volgt. Vier het feit dat je het gedaan hebt!

Wil je meer tips en tools om meer flow in je leven te ervaren, meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Dan ontvang regelmatig (maximaal 4 x per maand) tips en inspiratie in de vorm van blog, visualisaties, podcasts en video’s die jou helpen om meer regie over je leven te nemen, lef te tonen en de keuzes te maken die echt bij jou passen.