Je zit al een tijdje niet lekker in je vel en je wilt je graag beter voelen. Je praat erover met anderen, je partner, vriendinnen, maar toch lijk je niet verder te komen.

Je blijft in cirkeltjes draaien. Vriendinnen geven je het advies om met een coach te gaan praten. Je hoort goede verhalen van mensen in je omgeving. En toch neem je de stap niet.

dankbaar

Grote kans dat een van de volgende (of meerdere) redenen herkenbaar zijn voor jou:

1. Andere dingen krijgen steeds voorrang.

Het dagelijks leven gaat vliegensvlug aan je voorbij. Je gaat naar werk, zorgt voor de kinderen, doet het huishouden en tussendoor probeer je nog een beetje lol te maken. Mensen vragen dingen aan je en voor je het weet ben je weer voor anderen aan het rennen en vliegen. Dat kan heel lang zo doorgaan. Wanneer maak jij pas op de plaats en ga je goed voor jezelf zorgen?

2. Je vraagt je af of je probleem wel erg genoeg is

Is het wel echt zo erg? Is het niet gewoon een luxeprobleem waar je mee rondloopt? Een goede graadmeter is of jij er last van hebt. Niet wat anderen ervan vinden, maar in hoeverre de negatieve gedachten terug blijven komen, of je onzeker bent over jezelf en het je niet lukt zelf uit die negatieve cirkel te komen. Dan mag je echt aan de bel trekken.

3. Het gaat wel weer. Hoe je je voelt gaat steeds in golfbewegingen

Je voelt je niet de hele tijd rot. Vaak gaat het na een tijdje wel weer. Goed teken toch? Toch niet. Het leven gaat met ups en downs, dat hoort erbij. Als je merkt dat de periodes van de ups korter worden en je je vaker onrustige, down, angstig of onzeker voelt en het lukt je minder om tevreden te zijn en te genieten, dan is het belangrijk om daar hulp bij te zoeken.

4. Je bent bang dat het voor jou niet werkt

Je hoort positieve verhalen van vriendinnen, maar je weet niet of het voor jou wel werkt. Waarom zou het voor jou niet werken? Jij bent echt niet zo anders dan al die andere mensen. En er zijn zoveel hulpverleners en coaches dat er ook iemand voor jou bij is.

Door te praten met een coach leer je te vertrouwen op jouw kracht en op je kwetsbaarheid.

Je ontwikkelt de moed om te zijn wie je bent, voorbij alle maskers en gaat de stappen zetten die je wilt zetten.

5. Je weet niet of het je gaat lukken echt te veranderen

Dat komt waarschijnlijk omdat je niet weet wat voor jou werkt. We hebben als mens allemaal blinde vlekken. Dan is het fijn als er een professional met je meekijkt wat voor jou nodig is om zaken te veranderen. Dat gaat veel sneller dan wanneer je dat alleen moet gaan uitvogelen.

6. Je weet niet hoe je een goede coach vindt

Er zijn in Nederland veel coaches en lang niet iedere coach is goed of geschikt voor jouw probleem. Ook kan het zijn dat je beter af bent bij een psycholoog. Denk je dat je te maken hebt met een depressie, angststoornis of persoonlijkheidsproblematiek, dan is het verstandig om via de huisarts een doorverwijzing te vragen voor een GZ-psycholoog of psychotherapeut. Met loopbaanvragen kun je goed bij een NOLOC-loopbaancoach terecht en voor vragen gerelateerd aan onzekerheid, perfectionisme, burn-out, faalangst past een lifecoach vaak goed. Zelf ben ik psycholoog en coach en begeleid ik vrouwen die dichter hun veerkracht willen vergroten en meer regie willen nemen over hun e leven, zodat ze keuzes vanuit hun hart. Ik inspireer en help jou als je in je leven vastloopt en voelt dat je een shift mag maken van jezelf klein houden naar er volledig mogen zijn. Ik help je op een liefdevolle, nuchtere manier om jouw eigen natuur te ontdekken, beter naar jezelf te luisteren en krachtige keuzes te maken die bij jou passen. Lees hier meer tips om een goede coach te vinden.

7. Je vindt het veel geld

Dit is altijd een lastige. Want wat is veel? Wat ben jij waard? Je goed in je vel voelen, blij zijn met jezelf en je leven, de flow voelen stromen, is dat niet het allerbelangrijkste wat er is? De vraag is of je bereid bent jezelf dat te gunnen. Ik hoop het wel.

Als je echt duurzame verandering wilt (en ja die kun jij ook bereiken!), heb je kennis nodig over hoe jij in elkaar zit, welke patronen je in de weg zitten en wat je verlangens zijn. Daarin kan een coach iets voor jou betekenen wat een gewone vriend of vriendin lastiger kan.

En ja het mag spannend zijn. Het fijne van samenwerken met een coach is dat je het niet alleen hoeft te doen.