Ik ga je een verhaal vertellen over een vrouw, een jonge vrouw die ik in mijn praktijk zag.

Misschien herken je wel iets in haar verhaal. Dan hoop ik je dat ik je met dit verhaal kan inspireren minder streng voor jezelf te zijn. 

liever voor jezelf zijn Frederike Mewe

Deze jonge vrouw is 27 en vertelt me dat ze veel twijfelt aan zichzelf. Dat verbaast me want voor me zit een slimme, succesvolle, prachtige vrouw.

Ze is mooi, van binnen en van buiten. Zelf ziet ze dat niet. Ze houdt zich groot, doet keurig wat er van haar gevraagd wordt, haar hele leven lang al. Dat was nuttig in het gezin waarin ze opgroeide met een dominante vader en een lieve, maar ook veeleisende moeder.

Al jong leert ze zich aan te passen, goed haar best te doen en niet tot last te zijn. Ze laat over haar grenzen gaan, op diverse terreinen. Ze vertelt het met tranen in haar ogen.

Ze is ervan overtuigd tekort te schieten op alle denkbare terreinen in haar leven, ook naar haar ouders. Het idee dat haar ouders tekort schoten en schieten naar haar komt niet in haar op. Haar lijst met normen (ik moet dit, ik moet dat) is eindeloos en haar Innerlijke criticus kent ze beter dan wie dan ook.

In onze sessie doen we een visualisatie. Daarin vraag ik haar of ze vindt dat ze bestaansrecht heeft. Haar keel gaat op slot, tranen wellen op en er komt een twijfelend “weet ik niet” uit. Het maakt haar intens verdrietig dat ze geen Ja kan antwoorden.

In de visualisatie begeleid ik haar en laat haar contact maken met haar lijf, met haar zelfafwijzing en met bestaansrecht. Ik zie haar lichaam ontspannen en stel haar de vraag nog een keer: “heb jij bestaansrecht?”. Dit keer komt er een oprechte Ja uit haar mond.

Ze opent haar ogen en alsof ze zich realiseert waar ze is, kijkt ze weer schichtig naar beneden. Ze maakt zich weer klein. Ik vraag haar of ik haar handen mag pakken en of ze me aan wil kijken. Ze huilt en kijkt me voorzichtig aan. Ik heb ook tranen in mijn ogen. Even zitten we hier van mens tot mens. Ik laat haar weten dat ik haar dapper vindt dat ze dit aangaat. Ze heeft nog een weg te gaan, maar wat een kanjer deze prachtvrouw.

Herken je iets van jezelf in dit verhaal? Ben je ook streng voor jezelf, heb je moeite om te geloven dat je de moeite waard bent? Vergelijk je je vaak met anderen?

Ik help je graag om liever voor jezelf te zijn. Een allereerste stap kan zijn het lezen van mijn boek Goed zoals je bent. Naast herkenbare verhalen en kennis over het ontstaan van patronen en onzekerheid, staat het ook boordevol praktische oefeningen om patronen te doorbreken, keuzes te maken vanuit je hart en liever voor jezelf te zijn. Bestel het hier.