“Je moet echt een andere foto op je profiel zetten hoor. Je ziet er daar heel tuttig uit. In het echt ben je best pittig”.  Ik heb een intakegesprek met een nieuwe cliënt. Even ben ik van mijn stuk. De door mij zo zorgvuldig uitgekozen foto bevalt haar blijkbaar niet. Ik heb de neiging meteen na de sessie een nieuwe foto te plaatsen.

Die foto staat symbool voor iets. Of liever gezegd de opmerking erover. Of nog beter mijn reactie op de opmerking. Ik laat me er door van de wijs brengen. Ik laat me er onzeker door worden en ben geneigd direct actie te ondernemen op dit gevoel om van dit vervelende gevoel af te komen. Om het gevoel van ongemak weg te stoppen.

Ik doe iets anders. Ik vlucht niet. Ik laat het ongemak toe. Ik voel wat er te voelen valt. Ik maak ruimte voor wat zich aandient. Ren er niet voor weg. Ik blijf bij mezelf. Dat wat ik verwachtte wat er zou komen, angst, schaamte, het gevoel het niet goed te doen, dat komt. Deze opmerking triggert onzekerheid in mij. Een gevoel van niet perfect te zijn. En dit gevoel van niet perfect zijn, zorgt inderdaad voor angst en schaamte.

Maar er gebeurt nog iets anders. Na de angst, na de schaamte, ontstaat er ruimte. Er ontstaat ruimte in mijn lijf, in mijn hoofd. Ik ervaar rust. En vrede. Ik hoef niet perfect te zijn. Ik ben wie ik ben. En dat is goed. Ik voel me licht worden. Het geeft vrijheid.

We laten veel van onze keuzes afhangen van het ontwijken van angst. We maken keuzes omdat we denken dat het hoort. We maken keuzes niet, omdat we bang zijn. Bang voor afwijzing. Bang om niet meer geliefd te worden. Het resultaat is dat we onszelf niet meer zo lief vinden. Omdat we steeds verder verwijderd raken van wie we werkelijk zijn.

Dit zien en ermee aan de slag gaan, vergt moed. Ruimte maken om stil te staan, te voelen, te laten zijn wat er is. Te verlangen. Het kan kwetsbaar zijn. Je kunt geconfronteerd worden met je eigen onvolkomenheden. Je kunt angsten tegenkomen, dingen ervaren die je spannend vindt. Je kunt erachter komen dat je uit je veilige comfortzone moet komen. Maar dit is wel waar het echte geluk te vinden is. De regie nemen over je leven betekent dat je durft te voelen wat er te voelen valt. Dat je jouw verlangens serieus neemt. En dat je bezielde acties onderneemt. Dan kan de levensflow gaan stromen. En dat is pure vrijheid.

De oefening ‘ongemak voelen’ kan een goede eerste stap zijn om hier meer mee te oefenen. Als je iets meemaakt wat niet fijn voelt (bijvoorbeeld negatieve feedback van een vriendin, partner, collega), kijk dan eens naar je eerste neiging. Waarschijnlijk is dat iets van: het op jezelf betrekken (oh jee, ik heb iets verkeerd gedaan), het buiten jezelf leggen (de anders stom vinden), afleiding zoeken. Dit lijken zinvolle strategieën om met het vervelende gevoel om te gaan, maar in wezen lossen ze niks op. Of maar tijdelijk. Kijk eens of je in plaats van deze afleidingsmanoeuvres (want dat zijn het) naar je gevoel kunt gaan. Soms is het nodig om je daar even voor terug te trekken (de wc is een wonderlijk goede plek hiervoor). Kijk eens of je dat wat zich aandient er helemaal kan laten zijn. Voel wat er te voelen valt. Waar in je lijf zit die onrust? Wat ervaar je? Hoe is dat? Probeer er zonder oordeel naar te kijken. Als je merkt dat er gedachten komen, laat je die los door ze bijvoorbeeld op een denkbeeldig wolkje weg te laten drijven. Ga weer terug naar je lijf en voel wat er te voelen valt. Blijf rustig doorademen. Als je merkt dat het ongemak wegzakt, blijf je nog even zitten tot je helemaal rustig bent.

Wil jij meer regie over je leven nemen? Ben jij er klaar voor om de eerste stap te zetten. Om de gaan ontdekken wat jij wilt. En daar werk van te maken. Je verlangens serieus nemen. Actie ondernemen.  Bezielde actie. Actie die klopt met jouw gevoel.

Ik organiseer regelmatig workshops in de natuur om je intuïtie te versterken. Al wandelend doen we oefeningen die jou helpen om dichter bij jezelf te komen en naar je intuïtie te leren luisteren. Je vindt hier meer informatie.

Ze zei: “Je moet echt een andere foto op je profiel zetten hoor”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *