In mijn werk kom ik ze vaak tegen.
Ambitieuze, gedreven vrouwen die stress ervaren.
Die het allemaal niet meer kunnen bolwerken.
Vaak is de stress werk gerelateerd en komen ze overspannen thuis te zitten.

Een van die jonge vrouwen is Martine.
Zij ervoer spanning en stress.
Sliep slecht.
Ging met buikpijn naar het werk.
Had huilbuien.
Werd niet gehoord.
Ze wilde een andere baan.
En ging dus solliciteren.
Maar het lukte niet.

En toen klopte ze bij mij aan.

Ze ging aan de slag.
Met zichzelf.

En wauw, wat werd een hoop in gang gezet.

Hieronder lees je het interview dat ik met haar hield aan het einde van het coachingstraject.

In 6 gesprekken klaar voor de toekomst

Vandaag deel ik het verhaal van Martine met je. Zij is een jonge meid die ik een aantal maanden heb mogen begeleiden. Zij had twee intakegesprekken gehad, bij mij en een bij een andere coach. Ze koos voor mij. Met de reden dat ik de goedkoopste van de twee was. Ik moest een kleine teleurstelling onderdrukken. Ik hoopte dat ze voor mij had gekozen omdat ze in mij een betere coach zag of zich meer op haar gemak voelde.

Wel gaf Martine aan dat de andere coach wat zakelijker was, maar dat had ze niet onprettig gevonden. Zelf had ik het idee dat het niet voor niks was dat ze bij mij gekomen was. Ik had haar vast iets te leren op haar levenspad. Ik kon het niet verklaren. Het was een gevoel. En dat bleek te kloppen. Juist door het traject wat wij met elkaar zijn aangegaan, zijn er een aantal zaken open komen te liggen, helder geworden. Hele essentiële zaken, waardoor er veel veranderd is voor haar.

Het interview met Martine.

Martine, waarom klopte je bij me aan. Waar liep je tegenaan? Wat zat je dwars?
In oktober 2015 kwam ik bij je terecht, omdat ik het afgelopen jaar niet lekker meer op mijn werk zat. Het bedrijf maakte een switch, met werkzaamheden die ontzettend veranderden. Mijn natuur is om me aan te passen en het beste er van te maken. Maar na een jaar van proberen en elke keer maar weer tegen de lamp lopen heb ik besloten aan te geven dat het niet gaat. En dat ik het dus niet meer naar mijn zin had om mijn werk. Erg lastig voor mij, omdat ik er ruim vijf jaar werkzaam ben. Mijn directeur heeft me toen een werkcoach aangeboden, om te kijken hoe nu verder. Een ideale situatie om eens de spiegel voorgehouden te krijgen na 10 jaar hard werken. Wat heb ik de afgelopen jaren gedaan wat ik leuk vond, en wat wil ik juist nooit meer doen. Waar liggen mijn kwaliteiten. Wat is mijn ideale werksituatie. En hoe ben ik als persoon, voor mijn collega’s? Super relevante vragen, waarvoor ik met jou naar de antwoorden heb gezocht (…en heb gevonden gelukkig!)

Hoe heeft het coachingstraject je geholpen?
Het loopbaanprogramma heeft me op vele manieren geholpen. Het heeft me ontzettend veel inzichten gegeven, in bijvoorbeeld mijn inspiratiebronnen, energiegevers, successen in mijn leven, mijn kwaliteiten, beroepeninteresses en uitdagingen. De gesprekken hielpen ontzettend om dit helder te krijgen en de diepte in te gaan. De methode met de kaarten – met daarop de waarden of kwaliteiten – vond ik ontzettend interessant. Hiermee kwamen we uiteindelijk bij mijn kernwaarden uit. Daarnaast was het ook ontzettend fijn om een vertrouwenspersoon te hebben waar je mee kunt praten over onzekerheden en tegenslagen. Hierin heeft ze me zeker nieuwe inzichten gegeven, met als belangrijkste les: “Wees niet zo streng voor jezelf!”

Wat vond je van mij als coach?
Ik vind je erg menselijk en down to earth…waar ik persoonlijk als nuchtere Fries ontzettend van hou. Je bent begripvol en geduldig! Kan ontzettend goed luisteren, en komt vaak terug op eerder besproken onderwerpen. Dat vind ik ontzettend knap. De rust die je uitstraalt stelde mij op mijn gemak. En.. ik kon ook nog eens goed met je lachen. Ik heb een top tijd gehad! Ontzettend bedankt hiervoor, Frederike!

In hoeverre heeft het je situatie veranderd? Wat heeft het coachingstraject je opgeleverd?
Twee maanden en 6 gesprekken later ben ik klaar. Klaar voor de toekomst! Dat klinkt misschien een beetje groots, maar het is echt waar. Ik heb het idee dat ik de tijd heb genomen om stil te staan om achterom te kijken. En daar ook kritisch naar heb kunnen kijken. Dat ik op adem ben gekomen en weer een helder zelfbeeld heb. Met duidelijk wat ik wil en hoe ik dat wil. Ik weet zeker dat dit me gaat helpen in de keuzes voor de toekomst. Solliciteren, waar ik nu al mee aan de slag ben gegaan…en zelfs al een aanbod heb gekregen.

 

In 6 gesprekken klaar voor de toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *