Vaak zijn we streng voor onszelf. Katten we onszelf af of zeggen nare dingen.

Misschien herken je dat wel. Heb jij ook last van een sterke innerlijke criticus. Dat is die innerlijke stem die kritiek heeft op de dingen die je doet en op een minachtende manier over je praat. Je kunt het de Innerlijke criticus nooit naar de zin maken. Wat je ook doet, je Innerlijke criticus is nooit tevreden. Niet erg bevorderlijk voor je zelfvertrouwen.

Alle woorden die de criticus gebruikt halen je naar beneden. Niet helpend om je beter te voelen.

innerlijke criticus

Belangrijk dus om er iets tegenover te stellen. Deze 4 zinnen helpen je zeker om je beter te voelen en meer vertrouwen te krijgen. Hou ze paraat op momenten dat je merkt dat je innerlijke criticus weer aan het stuur komt te zitten:

1. Ik ben goed zoals ik ben

Vooral als we iets doen waarbij gevoelens van schuld of schaamte komen kijken, is het goed om tegen jezelf te zeggen “en ik ben goed zoals ik ben”.

2. Net als iedereen heb ik het recht om fouten te maken

Dit zinnetje kan je helpen om dingen te gaan doen die je spannend vindt, maar ook als je iets gedaan hebt waar je niet tevreden over bent of waarvan je vindt dat het beter had gemoeten.

3. Voel de angst en doe het toch

Heel vaak laten we ons afschrikken door angst. We doen iets niet, omdat we het spannend vinden. We gaan uitstellen, afwachten tot de angst weggaat of minder wordt. Maar dat gebeurt niet. En daardoor doen we een heleboel dingen niet die we wel willen. Wat nou als de angst er mag zijn, terwijl je iets doet. Dan ontstaat er ineens een heleboel ruimte.

Wat nou als de angst er mag zijn, terwijl je iets doet.

4. Duidelijkheid is aantrekkelijk

Vind je het lastig om je mening te geven? Ben je vaak aan het pleasen? Bedenk dat het voor de ander uiteindelijk fijner is om te weten waar hij of zij aan toe is. Duidelijkheid maakt dat je waar kunt maken wat je belooft, dat je geen valse verwachtingen schept en dat mensen je als volwaardig persoon zien. Zorg wel dat je vriendelijk blijft 😉. En als je niet meteen duidelijk kunt zijn, dus geen ja of nee kunt zeggen, geef dan aan dat je een denkpauze nodig hebt en er later op terug komt.

Kracht van herhaling

Misschien geloof je het in het begin nog niet en voelt het raar om het tegen jezelf te zeggen. Dat hoort erbij en dat mag. Maar hoe vaker je de zinnen herhaalt, hoe makkelijker het wordt en hoe meer vertrouwen je in jezelf krijgt. En hoe minder vaak die innerlijke criticus zich ertegenaan bemoeit. Dat is de kracht van herhaling.