Even pas op de plaats. Niet doordenderen, maar ruimte maken voor jezelf. Het is zo belangrijk om balans te houden.

Wanneer we ons veel inspannen, moeten we ook meer ontspannen. Anders raak je overbelast. Daarom is het belangrijk om jezelf ruimte te geven. Om even niks te hoeven, om bij te tanken en je systeem tot rust te laten komen.

Naast dat het belangrijk is de balans te bewaken, zijn er nog wat voordelen van ruimte maken voor jezelf:

  • je wordt efficiënter
  • pauzes maken je slimmer
  • je wordt ouder als je goed voor jezelf zorgt
  • je wordt gelukkiger

Hoe je ruimte voor jezelf maakt? Deze tips helpen:

1. Zet een stap naar achteren
Door letterlijk tot stilstand te komen en zelfs een stap naar achteren te zetten, creëer je ruimte. Ruimte om naar je situatie te kijken. Om los te laten wat je zo hardnekkig vasthoudt. Houd je aan iets vast uit angst dat het anders stuk gaat? Neem je verantwoordelijkheid voor dingen waar je niet verantwoordelijk voor bent? Kijk kritisch naar wat je aan het doen bent, wat het kost en wat het je oplevert. Kies dan opnieuw. Wil je het zo blijven doen of is het tijd voor verandering? Je kunt alleen je eigen leven leven, niet dat van een ander.

2. Rust nemen
Klinkt voor de hand liggend en dat is het ook. De uitdaging zit ‘m in het DOEN. Rust nemen kan door te mediteren. Mediteren kan helpen om tot rust te komen, maar het kan je juist ook onrustiger maken. Zeker als je overbelast bent. Als je overbelast bent, is je grootste verlangen rust, maar mediteren kan je nog onrustiger maken. Ga je mediteren, probeer het als een oefening te doen om het ongemak en de onrust te doorstaan en aanvaarden. Maar wees niet boos op jezelf als dat niet lukt.

3. Bewegen
Als je veel onrust ervaart, is dat vaak een teken dat je je te lang ingehouden hebt. Je hebt jezelf te weinig ruimte gegeven om spanning te ‘releasen’. We kroppen een heleboel op, omdat we geleerd hebben emoties niet te tonen. Die hopen zich op in je lijf. Die spanning wil eruit. Wat dan kan helpen is om te gaan bewegen: dansen, wandelen, boksen, hardlopen). Juist die beweging is helpend om de spanning los te laten.

4. Focus op jezelf
Stel jezelf regelmatig op een dag de vraag hoe het met je is. Bijvoorbeeld door reminders in je telefoon te zetten die oppoppen met vragen als:

  • Hoe gaat het met me?
  • Wat wil ik nu?
  • Waar heb ik op dit moment behoefte aan?
  • Wil ik dit nu echt doen (datgene wat je aan het doen bent)?

5. Omarm je emoties
We zijn vaak geneigd om gevoelens weg te stoppen om ze niet te voelen. Maar daarmee stop je ook belangrijke informatie weg over wat voor jou belangrijk is of wat jij wilt. Als je emoties en gevoelens gaat zien als richtingaanwijzers, zijn ze ineens niet meer zo spannend om te ervaren, maar ware hulpbronnen om dichter bij jezelf te komen.

6. Schrijven
Als je ergens mee zit, helpt schrijven. Je kunt de vraag die je bezig houdt opschrijven, even je ogen sluiten en dan je pen op het papier zetten en gaan schrijven. Je zult verbaasd zijn wat er soms uit je pen vloeit. Ook morning pages kunnen fijn zijn. Zet gelijk nadat je wakker wordt, je pen op het papier en schrijf voor 5 minuten alles op wat er in je opkomt. Op deze manier schoon je jezelf als het ware al op voordat je de dag begint.

7. Muziek
Het maken van of luisteren naar muziek heeft een positieve invloed op de hersenen, aldus de Hersenstichting. Muziek kan stress verminderen, je stemming verbeteren en als je erbij gaat dansen ook nog eens je spanning loslaten. Dus stoelen aan de kant, muziek op 10 en dansen maar, juist even chillen met een relaxte ballad of een tearjerker om je emoties de vrije loop te laten. Muziek helpt je erbij.

Wil je dagelijks geïnspireerd worden om weer bij jezelf te komen, trek dan elke dag een inspiratiekaartje. Bijvoorbeeld uit het carddeck Goed zoals je bent. Laat je verrassen door de praktische en inspirerende boodschappen van de kaarten. Bekijk het carddeck hier.