“Leef in het hier en nu”, wordt er vaak gezegd en geadviseerd. Ik ben daar ook voor.

Het leven speelt zich in het hier en nu af. Eckhardt Tolle benoemt het uitgebreid in zijn boek De kracht van het nu. Volgens hem is er niets anders is dan het nu.

Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Als je in je dagelijkse leven last hebt van dingen die in je verleden gebeurd zijn, dan kan je heden behoorlijk beïnvloed worden door dat verleden. Het kan dan lastig zijn om in het hier en nu te leven. Automatisch word je dan steeds door belemmerende verhalen in je hoofd weggetrokken uit het hier en nu. Als je jezelf dan vertelt vooral niet aan die nare dingen te denken, dan vraag je jezelf eigenlijk om niet te denken aan de welbekende roze olifant.

Die roze olifant wil gezien en erkend worden. Maar hoe dan? Wat doe je dan wel met die pijnlijke ervaringen uit je verleden?

Het is belangrijk om daar op een goede manier ruimte aan te geven. Niet door erover te piekeren, maar door de pijn en blokkades te helen. Door erover te praten en door de pijn toe te laten, te doorvoelen. Dus zowel op hoofd- als op lichaamsniveau de pijn te doorleven. Er met liefdevolle aandacht naar te kijken en het echt te zien. Dat hoeft niet fijn te zijn. Maar het mag er wel zijn.

Vaak is dat spannend om alleen te doen. We hebben als mens allerlei strategieën bedacht om maar niet met de pijn bezig te zijn. Maar vaak zijn die strategieën niet helpend. Ze brengen je niet bij de pijn, maar bij het lijden. En als je eenmaal in het lijden belandt, kan het lastig zijn daar weer uit te komen. Dan wordt je hoofd een piekerfabriek en raak je het contact met je lijf en gevoel steeds meer kwijt.

Leren om met oude pijn en blokkades om te gaan, is belangrijk. Om de pijn te verzachten en je uit het lijden te halen.

Benieuwd hoe? 4 x per jaar geef ik samen met yogadocent Susan Wouters de driedaagse retreat Thuiskomen bij jezelf. Daarin besteden we aandacht aan zowel het hoofd als het lichaam, zodat je oude pijn kunt opschonen en helen.