Het ene na de andere drama speelt zich in haar leven af. Twee miskramen in een jaar, haar baan kwijt geraakt, vriendinnen die het laten afweten. Het is nogal veel.

En toch zit ze er nog monter bij. Of liever gezegd, loopt ze er nog monter bij, want we zijn in de duinen voor wandelcoaching. Zelf had ze wel de behoefte om er eens met iemand over te praten. Zaken op een rijtje te zetten en te voorkomen dat ze omvalt. En ook om ruimte te maken om te rouwen.

milder zijn

Ik vind haar sterk, dapper en zie een enorme veerkracht bij haar. Ze durft haar pijn aan te kijken, loopt er niet voor weg, maar blijft ook niet hangen in het lijden. Ze krabbelt weer op en kijkt naar wat er wel kan. En ja, ze voelt zich onzeker. En de gebeurtenissen hebben haar een klap gegeven. Maar ze komt er weer bovenop. Misschien niet precies hetzelfde als ervoor. Anders, maar niet slechter. Misschien zelfs wel beter omdat ze zichzelf beter kent en ruimte maakt voor het leven.

Wat maakt deze vrouw zo veerkrachtig? Waarom is de ene persoon veerkrachtiger dan de ander?

Dat heeft enerzijds met je karakter te maken. Zie je het glas half vol of half leeg? Daarnaast speelt opvoeding een rol. Ben je erg beschermd opgevoed en wilden je ouders je behoeden voor tegenslag, dan leer je er ook minder goed mee om te gaan. Het is echter niet de taak van je ouders om alle pijn en tegenslag weg te houden.

Ten eerste is dat niet realistisch; het leven kent nu eenmaal tegenslagen. En ten tweede groeit je veerkracht als je al jong leert met lastigheden om te gaan. Het is wel van belang dat een ouder het kind goed opvangt na een tegenslag.

Door het te steunen, te troosten en erkenning te geven voor de emotie die het kind voelt bij de tegenslag. Leren dat die emotie er mag zijn. Veerkrachtige mensen kunnen beter omgaan met emoties.

In mijn gratis e-book Reality Check: hoe veerkrachtig ben jij lees je wat veerkrachtige mensen nog meer kenmerkt. En je kunt de Reality Check invullen om te kijken hoe veerkrachtig jij zelf bent. Bovendien staan er tips in die je helpen je veerkracht te vergroten.

Download hier het gratis e-book met Reality Check Hoe veerkrachtig ben jij?: