Waar luister jij naar?
Je innerlijke criticus of je innerlijke raadgever?

De criticus is vaak heel bekend en volop aanwezig. Deze is vroeg in je jeugd ontstaan.

De raadgever zit vaak ver weggestopt en heeft een fluisterstem. Deze moet je bewust leren kennen en vaak kom je pas op latere leeftijd tot dit besef.

Frederike Mewe verschil innerlijke criticus raadgever

De innerlijke criticus

Iedereen heeft een Innerlijke criticus. Het is de draak die op je schouder zit die vindt dat je dingen niet goed doet, niet goed presteert of niet aardig bent. Deze zegt bijvoorbeeld dingen als:

  • Jij kan ook helemaal niks
  • Die putten in je dijen! Echt zo lelijk!
  • Op die baan hoef je echt niet te solliciteren, dat kun je toch niet

Waar de Criticus kritiek op heeft, is bij iedereen verschillend. Net als de toon waarop ze tegen je praat. Bij de één is het een zachte fluistering en bij de ander een enorm getrompetter. 

Ben jij vaak streng voor jezelf? Heb je regelmatig het idee dat je dingen niet goed doet? Dat je beter je best moet doen? Dat je geen fouten mag maken? Dat je teveel ruimte inneemt of juist meer op je strepen moet staan? Grote kans dat jouw Innerlijke criticus groter is dan je lief is.

 

De innerlijke raadgever

Je hebt ook een innerlijke raadgever. Dat is de liefdevolle, milde, zachtaardige stem die je aanmoedigt, steunt, trots op je is en zegt dat je goed bent zoals je bent. Deze zegt dingen als:

  • Geeft niks, je hebt je best gedaan
  • Wat heb je mooie borsten en een lieve lach
  • Je hebt heel veel ervaring en de rest kun je leren

Vaak is deze stem minder goed hoorbaar, zeker als je streng bent voor jezelf. Om een waardevol en waarachtig leven te leiden, is het zinvol om deze kant beter te leren kennen.

Tips en oefeningen

Hoe je dat doet, kun je lezen in mijn nieuwe boek “Goed zoals je bent, de psychologie van zelfvertrouwen”. Daarin leg ik uit welke psychologische processen schuil gaan achter een negatief zelfbeeld en belemmerende overtuigingen.

Het boek bestaat uit twee delen. In deel 1 lees je over het ontstaan van onzekerheid en de vele ballen die we hoog te houden hebben. Ik deel inspirerende, herkenbare verhalen van vrouwen (en mannen) uit mijn praktijk en deel ook mijn eigen verhaal.

In deel 2 deel ik veel inspiratie, tools en praktische oefeningen die je helpen om meer op jezelf te vertrouwen en vriendelijker naar jezelf te worden. Dat helpt om meer rust te vinden, maar ook om sterker in je schoenen te staan en meer echte verbinding met anderen te krijgen.

Kijk hier voor meer informatie.