Niet iedereen gaat aan op het woord “sisterhood”. Je kunt het zweverig vinden, er de kriebels van krijgen of het idee van een sekte voor je zien.

Maar dat waar het voor staat is wel degelijk waardevol. Juist in deze tijd waarin we massaal behoefte hebben aan meer vriendelijkheid en zachtheid in een wereld die steeds meer verhardt.

Het belang van sisterhood vrouwengroep Frederike Mewe

Jezelf mogen zijn

Sisterhood is een diepere verbinding met andere vrouwen, waarbij je alle maskers mag laten vallen en helemaal jezelf mag zijn, goed zoals je bent. Herkenning bij elkaar vinden in de thema’s die spelen in je leven. Jezelf uitspreken zonder bang te zijn dat je verguisd wordt. Daardoor ontdekken vrouwen dat ze niet de enige zijn die bepaalde gevoelens, dromen of ervaringen hebben. Dat schept een band en maakt dat vrouwen elkaar meer opzoeken. Er is behoefte om jezelf te kunnen zijn. Eindelijk na al die jaren van onderdrukking.

Taboes doorbreken

Vrouwen hebben elkaar veel te brengen en worden gelukkig steeds milder naar elkaar. Als je elkaar de ruimte geeft, ontstaat er zachtheid, verbinding en herkenning. Door met elkaar te praten, verhalen en kwetsbaarheden te delen, doorbreek je met elkaar taboes.

De taboes van je groot houden, dat alles goed met je moet gaan en dat je status en prestaties zou moeten nastreven. In de groepen vrouwen die ik begeleid zie ik dat die laatste dingen juist leiden tot onzekerheid en stress. Het gevoel steeds maar aan verwachtingen te moeten voldoen en je best doen om de beste versie van jezelf te laten zien. Het is niet te doen. 

Vrouwelijke waarden

In een groep ontdekken vrouwen dat vrouwelijke waarden als in het hier en nu zijn, flow, zachtheid, diepgang, vriendschap, empathie en verbinding ontzettend welkom zijn in de huidige (patriarchale) wereld, ook in het zakenleven.

Aan het begin van de mensheid was het er waarschijnlijk meer. Toen we meer in groepen leefden, werd er meer gedeeld. Bij de opkomst van de landbouw en verkaveling, gingen mensen meer afgescheiden leven (ieder op zijn eigen erf), werden vrouwen steeds meer onderdrukt en was het voor vrouwen moeilijker om contact met elkaar te hebben.

Heksenvervolgingen

In de 15e-19e eeuw werkte dit als vrouw tegen je. Dit is de tijd van de heksenvervolgingen. Het kon toen als vrouw levensgevaarlijk zijn om je met andere vrouwen op te houden, zeker als dit vrouwen betrof die een eigen mening hadden of anders waren. Die werden vaak beticht van hekserij met marteling of de doodstraf als gevolg. Vrouwen mochten zelfs niet samenkomen als er geen man bij aanwezig was. Het waren eigenlijk geen heksenvervolgingen, maar vrouwenvervolgingen, omdat meer dan 80% van de veroordeelden vrouw was.

Een vrouw die beschuldigd werd van hekserij kon strafvermindering krijgen (wurging voordat ze op de brandstapel belandde, waar ze anders levend op terecht kwam) als ze andere vrouwen kon aanwijzen die ook heks zouden zijn. Een andere vrouw verraden om minder pijnlijk te sterven… Je kunt je voorstellen hoe angstaanjagend het moet zijn geweest om je als vrouw onder andere vrouwen te begeven.

Meer verbinding

Inmiddels leven we in een andere tijd, maar veel (collectief) trauma is van vrouw op vrouw doorgegeven en zit in ons systeem. Waarom vinden vrouwen het moeilijk om hun ruimte in te nemen, hun mening te geven of op de voorgrond te treden? Omdat er al snel haat over ze heen komt als ze hun hoofd boven het maaiveld uitsteken. Kijk naar voorbeelden als Sigrid Kaag. Mannen in de politiek hebben ook met haat te maken, maar dan gaat het over de inhoud van hun programma. Bij vrouwen is het persoonlijk.

Gelukkig ontstaat er dus meer verbinding tussen vrouwen. En komt het besef dat we als vrouwen juist veel aan elkaar kunnen hebben. Dat we steun, herkenning en erkenning bij elkaar kunnen vinden. Dat zie je ook aan het groeiend aantal vrouwennetwerken, podcasts over vrouwelijk leiderschap en trainingen of retraites speciaal voor vrouwen. Ik zie het ook in de vrouwengroepen en retraites die ik begeleid. Het is prachtig om te zien wat vrouwen daar aan her- en erkenning vinden en welke heling er plaatsvindt door het delen van pijn en kwetsbaarheid.

Gelijkheid en empowerment

De strijd voor gelijkheid en empowerment draagt daar zeker aan bij. Vrouwen willen een stem hebben. Het wordt steeds helderder hoe vreemd het is dat het patriarchaat de scepter zwaait. Ooit bedacht door met name de katholieke kerk, om vrouwen klein te houden, komen vrouwen daar steeds meer tegen in opstand. Wie heeft ooit bedacht dat de mannenmanier de manier is?

Er is op zoveel gebieden nog genderongelijkheid. Neem de medische wereld. Vrijwel alle onderzoeken worden gedaan op blanke mannen. Of de arbeidsmarkt. Tot de jaren 60 werden vrouwen ontslagen als ze trouwden en nog steeds krijgen vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald.

Ook over seksualiteit is de laatste tijd veel te doen, getuige alle aantijgingen over grensoverschrijdend gedrag. En wist je dat er pas in 1992 een wet is gekomen die zei dat gedwongen seks binnen het huwelijk als verkrachting werd gezien? Tot die tijd was seks een huwelijkse plicht die je als vrouw je man te geven had. Of je nou zin had of niet.

Nieuwe vriendschappen

Mijn ervaring is, dat de vrouwengroepen heel prettig zijn. Iedere vrouw vindt het bij aanvang spannend, is bang ruimte in te nemen of vindt het spannend zich kwetsbaar op te stellen. Maar in de veilige bedding van een vrouwengroep ontstaat er binnen no time openheid en durft iedereen haar kwetsbaarheden te delen. Er wordt veel oude pijn geheeld van niet goed genoeg zijn, er niet toe doen. Dat geeft kracht en vertrouwen.

Juist het elkaar niet kennen van tevoren maakt dat je gemakkelijk je ziel en zaligheid deelt. En eenmaal ervaren dat we allemaal met dezelfde thema’s worstelen, maakt dat er in een korte tijd veel diepgang ontstaat. Vaak blijven de vrouwen uit de groep met elkaar in contact en ontstaan er vriendschappen. Een krachtige manier om jezelf scherp te houden op wat er echt toe doet in je leven.

Thuis zijn bij jezelf en anderen

Dus lang leve het zusterschap! Sisterhood geeft verbinding, liefde, vriendschap en begrip. Je kunt ergens terecht als je het moeilijk hebt, maar ook om lol met elkaar te hebben. Het geeft een gevoel van thuis zijn bij jezelf en anderen. 

Wil je ook ervaren hoe het is om in een groep te werken? 1 maart start het halfjaar programma Goed zoals je bent. Kijk hier voor meer informatie.