Stel: je doet je werk met twee vingers in je neus. Je surft uren op internet, checkt regelmatig je social media en out of the box denken doe je al jaren niet meer.

Je steekt je nek niet meer uit. Je kijkt wel, het leidt toch tot niets. Slimmer is je te richten op alleen de broodnodige werkzaamheden. Nieuwe dingen aanpakken durf je niet. “Ik zal het toch wel niet goed doen”, denk je.

Als je in zo’n situatie bent beland, is de kans groot dat er sprake is van een bore-out. De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met die van een burn-out: uitputting en vermoeidheid, verminderde betrokkenheid bij het werk, concentratieproblemen en het gevoel hebben dat je minder goed presteert.

burn-out bore-out

Het verschil tussen een burn-out en een bore-out

Mensen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben vaak last van perfectionisme, zelfoverschatting, de lat hoog leggen en over grenzen heen gaan. Mensen met een burn-out hebben een sterke ‘pleaser’, willen anderen niet teleurstellen, hebben moeite om hun grenzen aan te geven en proberen krampachtig aan verwachtingen voldoen. Ze zijn ver verwijderd geraakt van wat ze zelf belangrijk vinden.

Een bore-out wordt vaak toegeschreven aan de omgeving. Wanneer werkzaamheden weinig uitdaging bieden en niet interessant genoeg zijn, kan iemand minder goed in zijn vel gaan zitten als deze situatie lang aanhoudt . Een bore-out ligt dan op de loer. Naast omgevingsfactoren spelen bij een bore-out echter ook kenmerken in de persoon zelf een belangrijke rol, zoals een laag zelfbeeld, zelfonderschatting en faalangst.

Mensen met een bore-out zitten gevangen in hun eigen belemmering

Want om voldoening in je werk te kunnen ervaren, is het belangrijk dat je als mens kunt groeien. Maar als je kampt met een bore-out durf je de stap om jezelf te ontplooien niet te nemen, uit angst te falen.

Over het algemeen geldt dat we beter presteren als we een bepaalde mate van opwinding (arousal) ervaren. Denk maar aan de spanning voor een belangrijke presentatie of een sollicitatiegesprek. Teveel opwinding zorgt echter voor vermindering van prestaties. De psycholoog Hans Seyle heeft hierover een interessante theorie.

Seyle benoemt verschillende stadia van stress: als onze prestatie verbetert door toegenomen opwinding spreken we van ‘eustress’ of euforische stress, zoals de toename van adrenaline wanneer we goed presteren tijdens een potje tennis of squash. Daarnaast bestaat er ‘distress’, de stress die ontstaat als we te lang over onze grenzen heen gaan. Doordat we in ons dagelijkse taalgebruik beide soorten stress op een hoop hebben gegooid, hebben we geen woorden meer om onderscheid te maken tussen positieve stress en negatieve stress. Daardoor wekken we onterecht de suggestie dat stress altijd slecht voor ons is. Hierdoor zouden we ook wel eens naar de verkeerde oplossing kunnen zoeken. Je denkt te moeten ontspannen, terwijl wat spanning je juist meer voldoening oplevert.

Lastig om te signaleren

Het signaleren van een bore-out is misschien nog wel lastiger dan het zien van een burn-out, omdat mensen met een bore-out zich schamen voor hun verminderde prestaties. Ze kunnen jarenlang op halve krachten functioneren als er niet voldoende oog is voor de situatie waar ze in verkeren. De persoon zelf zal niet snel aan de bel trekken. Als je immers het idee hebt weinig te kunnen, is er behoorlijk wat moed voor nodig om dit aan te kaarten en om meer uitdaging te vragen, laat staan om naar een andere functie te solliciteren. Blijven zitten waar je zit uit angst om geen inkomen te hebben, je hypotheek niet te kunnen betalen en je leaseauto te verliezen, is dan heel verleidelijk. Allemaal veel minder eng dan op zoek te gaan naar datgene wat je echt kan bekoren.

Als je in een bore-out zit, houd je jezelf gevangen in een ‘gouden kooi’

Je houdt jezelf voor wel gek te zijn om je goede baan op te zeggen, terwijl het salaris, de voorwaarden en de collega’s zo leuk zijn. De keerzijde is echter dat je verder ‘wegzakt’ en je je zelfvertrouwen steeds verder ondermijnt. Als je denkt met een bore-out te maken te hebben, is het belangrijk dat je daar wat aan gaat doen.

De volgende tips kunnen je helpen om uit je bore-out te komen:

  1. Vergroot je zelfvertrouwen. Een goede manier om dat te doen is door je behaalde successen te benoemen. Iedereen heeft successen behaald in zijn of haar leven. Dat kunnen kleine of grote dingen zijn geweest. En het kan van alles zijn. Stap eens terug in de tijd en denk na over jouw persoonlijke successen. Bijvoorbeeld: het behalen van je zwemdiploma, het maken van een mooie reis, het sluiten van bepaalde vriendschappen, het maken van een belangrijke keuze. Maak een lijst van jouw successen en zet deze in chronologische volgorde met behulp van leeftijd, beginnend met je geboorte.
    • Beschrijf je succes (Wat was het? Met wie?)
    • In welk levensgebied vond het succes plaats? (op gebied van werk, vrije tijd, hobby, sociale contacten, geld, persoonlijke groei etc.?)
    • Welke lessen of leerervaringen uit deze successen zijn voor jou waardevol?
  2. Kijk naar wat je wel kunt. Vraag tenminste 5 mensen in je omgeving om 3 kwaliteiten of talenten van jou te noemen. Dit kan je helpen om beter zicht te krijgen op waar je goed in bent. Bedenk vervolgens hoe je deze talenten en kwaliteiten kunt en wilt inzetten in je leven.
  3. Durf naar jezelf te kijken. Wat maakt dat je niet in beweging durft te komen? Waar ben je bang voor? Wat is je allergrootste angst? Het kan helpen om je antwoorden op te schrijven.
  4. Denk eens na over de vraag: Wat zou ik doen als ik zeker wist dat ik niet zou kunnen falen? Als alles wat ik doe goed is en niemand er kritiek er zou kunnen hebben? Het kan weer helpen om je antwoorden op te schrijven.
  5. Neem kleine stapjes. Bedenk welk eerste kleine stapje je kunt zetten in richting van jouw gewenste werk of leven. Bedenk dat 100 kleine stapjes leiden naar een groot resultaat.

Toch wat hulp van buitenaf nodig?

Vraag dan een gratis Inspiratiesessie aan of loop een keer mee met een van mijn Inspiratiewandelingen. Ik help je graag!