Vanmorgen zag ik M, een jonge vent die in anderhalf jaar tijd een mega succesvol bedrijf heeft opgezet.

M is enorm gedreven en ambitieus. Hij wil iets neerzetten in de wereld. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om iets te betekenen voor de wereld.

Frederike Mewe gedachten zijn net scheten

M heeft dromen en om die te bereiken werkt hij knoerthard.

Iets te hard. Want hij voelt zich de laatste maanden moe, heeft zoals hij het noemt last van brain fog en kan zich nog moeilijk concentreren.

Maar hij kan niet omvallen. Zijn mensen rekenen op hem. Hij heeft geen tijd voor een burn-out…

Maar die keuze heb je niet. 

M en ik hebben het hierover. We kijken naar manieren waarop hij de balans tussen inspanning en ontspanning kan verbeteren. En we kijken naar de manier waarop hij zichzelf stress geeft door de gedachten die hij heeft.

Dan blijkt dat hij erg kritisch is. Naar zichzelf, maar ook naar anderen. Het is niet snel goed in zijn ogen. Dat is vermoeiend. Hij noemt dit kritische stemmetje ‘de slavendrijver’.

Ik leg hem uit dat gedachten net echt lijken, maar het niet zijn. Dat het net scheten zijn. Als je daar de kamer van vol hebt, met de ramen potdicht en de scheten blijven maar komen, dan wordt het al snel onaangenaam in die kamer. Hetzelfde gebeurt er in een hoofd vol scheten. Zet je het raam en de deur open, dan verdwijnen de scheten vanzelf.

M moest er om lachen. Hij zag boeren meer zitten, dan scheten. Fine. Ook goed. Als dat voor hem werkt.

Hij ging naar huis met de opdracht zijn boeren wat minder serieus te nemen en de boel regelmatig te luchten.

Misschien heb jij hier ook wat aan en creëert het lucht in je onrustige hoofd.

Meer tips en oefeningen

In mijn nieuwe boek “Goed zoals je bent, de psychologie van zelfvertrouwen leg ik uit welke psychologische processen schuil gaan achter een negatief zelfbeeld en belemmerende overtuigingen. Met levendige voorbeelden uit mijn praktijk en mijn eigen kwetsbare levensverhaal.

En misschien nog wel belangrijker zijn alle praktische tips en oefeningen waarmee je kunt werken aan een positief zelfbeeld en zelfacceptatie.

Kijk hier voor meer informatie.