Je gedrag veranderen is een van de lastigste uitdagingen, vooral omdat ons brein zich graag vasthoudt aan de vertrouwde weg, zelfs als die niet bijdraagt aan geluk.
Gelukkig zijn de hersenen neuroplastisch en kun je met oefening nieuwe paadjes aanleggen in je brein.
Het aanleren van nieuw gedrag is belangrijk, omdat het helpt om minder angst te voelen, meer rust te vinden, betere relaties op te bouwen en keuzes te maken waar je echt blij van wordt.
Een eenvoudige tool die je hierbij kan helpen, is wat ik noem het schakelmoment. Een schakelmoment is het moment net voordat je een keuze maakt in je gedrag. Op dat moment heb je de mogelijkheid om te kiezen voor de oude, bekende weg of voor iets nieuws.
Als je iets wilt doorbreken is de oude weg vaak niet de gewenste weg. Stel dat je altijd geneigd bent om naar chocola te grijpen als je ‘s avonds op de bank zit, maar je daar altijd weer rot over voelt. Dit is dan is de oude weg. Het schakelmoment is het moment dat je opstaat om naar de keuken te lopen. Op dat moment kun je een andere keuze maken. Die regie heb je.
Als je daarbij een helpende zin gebruikt word je schakelmoment nog effectiever. Bijvoorbeeld iets als “probeer het maar”, “je kunt dit” of “let’s do this”.
Het lijkt iets ogenschijnlijk simpels, maar het heeft grote effecten. Zo zet je het schakelmoment in:
1. STOP: telkens wanneer je de neiging voelt om in oud, niet-helpend gedrag te vervallen, zeg “STOP” tegen jezelf en pauzeer even.
2. Adem: gebruik een paar seconden om bewust te ademen en je opnieuw te oriënteren.
3. Helpende zin: spreek je helpende zin uit.
4. Actie: wat ga je doen? Kies je voor de bekende weg of doe je iets anders en geef je jezelf een nieuwe ervaring?
Veel succes met schakelen!
PS. In januari bied ik weer 5 gratis coachcalls aan. Meld je hier aan: Ik wil een gratis coachcall