Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen. Sinds ik dankbaarheid heb ‘ontdekt’, is mijn leven zoveel mooier. Kan ik veel meer in het moment zijn en geniet ik met volle teugen.

Als kind leerde je dankjewel te zeggen als je bijvoorbeeld een stukje worst kreeg bij de slager. “Wat zeg je dan?” zei je moeder nadat de slager het plakje in je knuistje duwde. Vaak uiten we deze vorm van gecultiveerde dankbaarheid nog steeds, zonder dat we echt de dankbaarheid voelen of stilstaan bij wat we eigenlijk zeggen. Echt dankbaarheid voelen (en uiten) bij de dingen die waardevol voor je zijn, is een ontzettend krachtig middel om meer geluk in je leven te ervaren.

dankbaar

Er wordt gedacht dat mensen die gelukkig zijn dankbaarder zijn

Uit onderzoek blijkt het omgekeerde ook waar te zijn. Mensen die dankbaar zijn, ervaren meer geluksgevoelens. En dat is goed nieuws, want focussen op dankbaarheid kun je leren.

Sonja Lyubomirsky laat in haar boek ‘The How of Happines’ zien dat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat ons geluksgevoel voor ongeveer 50% wordt bepaald door onze genen.

Slechts 10% van ons geluksgevoel wordt bepaald door levensomstandigheden (de plek waar je woont, hoeveel geld je verdient, hoe je eruit ziet).

Een interview met een kandidaat van Extreme Makeover laat zien dat zij haar geluksniveau vlak na de make-over als hoger ervoer, maar na een jaar was zij weer terug op haar normale ´happiness setpoint´. Het gewone leven had haar intrede gedaan. De make-over had niets wezenlijks veranderd aan haar geluksgevoel.

En hoe zit het dan met die overige 40%?

Die 40% is waar we controle over hebben. Het zijn onze intenties, dat wat we dagelijks denken en doen. Iedereen heeft de mogelijkheid tot het ervaren van geluk zegt Lyubomirsky. Het is een kwestie van de juiste intenties en levenshouding.

En daar komt dankbaarheid om de hoek kijken.

Het onderzoek van Lyubomirsky toont aan dat het ervaren van dankbaarheid de belangrijkste tool is om gelukkig en gezond te zijn.

Zo heeft dankbaarheid een positieve invloed op je nierfunctie, bloeddruk en hart en het dalen van je stresslevels.

Het is niet zo dat je maar in je vingers hoeft te knippen om dankbaarheid te ervaren. Daar is meer voor nodig. Maar het is wel iets dat je kunt trainen. Het is waardevol om er een gewoonte van te maken om stil te gaan staan bij waar je dankbaar voor bent.

Ik deel graag twee manieren waarmee je jouw focus op dankbaarheid kunt vergroten.

1. Maak een (onuitputtelijke) lijst van alles waar je dankbaar voor bent

Allereerst kun je een lijst maken met dingen waar je in je leven dankbaar voor bent. Dat kan van alles zijn. Dat zie je aan mijn lijst hieronder. Het besef dat alle dingen die zo vanzelfsprekend lijken bijzonder zijn, maakt de dankbaarheid alleen maar groter. Maak zelf ook zo’n lijst en stop niet voordat je er 25 dingen op hebt gezet waar je dankbaar voor bent. Hang je lijst ergens op waar je hem goed kunt zien. Sta er regelmatig bij stil. Sluit even je ogen en richt je op je ademhaling. Laat tot je doordringen wat er op je lijst staat. Je kunt er later nog dingen bijschrijven als er iets nieuws bij je op komt.

Mijn dankbaarheidslijst

Ik ben dankbaar voor:

 1. dit vrije land waarin ik geboren ben
 2. mijn gezondheid
 3. dat ik woon waar ik woon
 4. de vier seizoenen
 5. mijn lieve man
 6. en mijn twee prachtige kinderen
 7. dat mijn moeder nog leeft
 8. mijn lieve vriendinnen, met wie ik heel veel lol beleef en met wie ik lief en leed kan delen
 9. dat ik de gelegenheid heb om regelmatig tijd voor mezelf te nemen
 10. onze fantastische oppas die met zoveel liefde en aandacht voor onze kinderen zorgt
 11. en dat ik op de dagen dat zij er is ongestoord en vrij kan werken
 12. dat ik kan leven van mijn bedrijf
 13. en daardoor de financiële middelen heb datgene in mijn leven te kunnen doen wat ik wil
 14. dat ik mezelf toesta mijn hart te volgen
 15. de gesprekken die heb gevoerd ik met mijn vader, die een paar jaar geleden heel plotseling overleden is, en ik graag met hem had willen voeren
 16. dat ik goed in het hier en nu kan leven
 17. de mooie mensen die op mijn pad komen
 18. de mooie ervaringen die op mijn pad komen
 19. mijn geweldige business coach die mij verder helpt in mijn professionele ontwikkeling
 20. onze leuke buren
 21. mijn fijne werkplek
 22. het werk dat ik mag doen
 23. de prachtige muziek die er wordt gemaakt
 24. het feit dat er zoiets als Hello Fresh bestaat
 25. de heerlijke douche die ik elke ochtend kan nemen

2. Sta dagelijks stil bij dankbaarheid

Daarnaast kun je dagelijks even stilstaan bij waar je die dag dankbaar voor was. Op die manier gaat jouw brein zogenaamde ‘positieve’ verbindingen aanleggen, gericht op dankbaarheid. De makkelijkste manier om dankbaarheid te uiten is door simpelweg dankjewel te zeggen. Dat kan je hardop doen tegen mensen die iets doen waar je oprecht dankbaar voor bent. Maar je kunt het ook in jezelf doen. Het is leuk om alles waar je die dag dankbaar voor bent in een mooi dankbaarheidsboekje op te schrijven.

Laat je door deze twee tools inspireren om meer dankbaarheid in je leven te manifesteren.