Ooit gehoord van Nature Deficit Disorder (NDD)? Het klinkt als een ‘lekkere’ DSM-diagnose.

En als je niet weet wat een DSM-diagnose is, wat extra uitleg. De DSM Staat voor Diagnostic Statistical Manual en is een soort bijbel voor psychiaters en psychologen die diagnoses stellen. In mijn carrière als psycholoog heb ik er ook mee gewerkt, maar inmiddels ben ik niet meer zo fan van labels.

Frederike-Mewe-Wandelcoaching-Haarlem

Anyway, er is nu dus iets nieuws en hoewel de naam nogal klinisch aandoet, vind ik waar het voor staat wel degelijk interessant. Nature Deficit Disorder ontstaat als je te weinig in de natuur bent en uit zich in concentratieproblemen, mentale aandoeningen zoals depressie, somberheid en obesitas en vervreemding van de natuur.

En als je naar de geschiedenis van de mens kijkt, is dat ook niet zo gek. Mensen hebben 350.000 generaties in de natuur geleefd. Pas sinds 6 generaties wonen we in dichtbevolkte steden. Best onnatuurlijk als je het zo bekijkt.

Dat de natuur een positieve uitwerking op ons mensen heeft, blijkt wel uit de vele vakantieplaatjes op Insta van mensen op de camping, pittige huttentochten, een duik in de zee of op een sup in een meertje.

Toch zie je na de vakantie het aantal uren dat we in de natuur doorbrengen drastisch dalen. En dan kan er dus zoiets als een ‘tekort aan de natuur-stoornis’ ontstaan.

5 tips om in je dagelijks leven de rol van de natuur weer wat op te krikken:

Tuur naar de lucht
Leg je smartphone weg, ga op een kleedje liggen en tuur naar de lucht. In de vakantie hebben mijn dochter en ik heerlijk naar lucht liggen staren om te zien hoe de wolken van vorm veranderden. Hoor het ruisen van de wind, zie het flikkeren van het licht op de blaadjes van de bomen en bewonder de vogels die voorbij vliegen.

Maak een wandeling
Beetje voor de hand liggend, maar het blijft gewoon een steengoed idee. Ga lekker lopen. Ga op pad met een vraag die je bezig houdt en gebruik de natuur als inspiratiebron. Kijk om je heen: wat valt je op? Waar staat dat symbool voor? Wat voel je daarbij? Wat heeft je dat te vertellen? De natuur geeft je veel informatie over je binnenwereld. Gebruik die informatie.
Wissel je vragen af met aandachtig in het hier en nu zijn. Kijk, hoor, ruik, voel en proef de natuur. Wat zie je als je echt kijkt? Wat hoor je als je je oren open zet? Wat ruik je als je diep insnuift? Voel je de zon op je huid, de regen tegen je wangen, de wind door je haren? Kom je eetbare dingen tegen, proef die bramen.

Lekker wroeten in de aarde
Zelf heb ik geen groene vingers, mijn man doet altijd de tuin. Maar laatst was hij een paar dagen weg en ben ik de tuin in gedoken. Het verraste me hoeveel rust en voldoening het me bracht om met gieter en snoeischaar in de weer te zijn. Heb je geen tuin? Een balkon biedt ook volop mogelijkheden. Kijk voor inspiratie voor je balkon eens bij @debalkonie.

Natuurwater: duik erin
Onze camping dit jaar lag aan een zwemmeertje en een rivier. We hebben er uren speelplezier gehad met dammetjes bouwen, zwemmen en dobberen op een luchtbedje. Als kind hadden wij een eilandje op Vinkeveen met een zeilboot, waar we iedere zomer kwamen. Ik ben dus al van jongs af aan gewend om in natuur water te zwemmen. Weer of geen weer, we sprongen in het water. Niets fijner dan dat. Afkoelen terwijl je je verbindt met de natuur. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat zwemmen in natuurwater goed is voor je immuunsysteem. Ook in de winter. Zorg wel dat je dat niet ineens doet, maar bouw het langzaam op.

Ga buiten sporten
Ga buiten sporten in plaats van binnen in de sportschool. Ik begin wel eens enthousiast met een PT (personal trainer) in de sportschool, maar na een paar maanden haak ik dan al af. Vreselijk al die bezwete lijven in van die hippe sportpakjes hangend in enge apparaten. Geef mij een paar wandel- of hardloopschoenen en de buitenlucht. Buiten sporten blijkt ook nog eens beter tegen stress. Het is eigenlijk 1+1=3. Je beweegt, je werkt aan je fysieke gezondheid en aan je mentale gezondheid, want door buiten te zijn kalmeer je je overprikkelde geest.

Ik wens je veel mooie buiten momenten toe. Behoefte aan begeleiding bij het omlaag brengen van je stress en het brengen van meer sjeu in je leven, vraag een interessegesprek aan.