Jezelf steeds klein, successen bagatelliseren en bang zijn om fouten te maken of als fraudeur ontmanteld te worden.

 “Wat stelt het nou helemaal voor”, “Dat kan toch iedereen”, “Wacht maar tot ze door krijgen hoe weinig het voorstelde”. Dit zijn typisch kenmerken van het imposter syndroom.

door de mand vallen imposter syndroom Frederike Mewe

Het Imposter Syndroom wordt ook wel het bedriegerscomplex genoemd, omdat iemand die er aan lijdt de bang is dat hij of zij anderen bedriegt als het gaat om de eigen deskundigheid. Iemand schat zijn eigen kwaliteiten en competenties lager in dan anderen en is altijd bang dat ontdekt wordt wat voor charlatan hij of zij is. Het syndroom is geen officiële psychische stoornis, maar je kunt er behoorlijk onder gebukt gaan.  

In de kern komt het erop neer dat er bij iemand die er last van heeft een diepe angst om niet goed genoeg te zijn, onder ligt. Daardoor worstelt zo iemand met onzekerheid en een laag zelfbeeld. Om dat te verbergen, werkt iemand zich uit de naad en loopt daarmee het risico overspannen te raken. 

In mijn nieuwe e-book Nooit meer onzeker, herken en overwin het Imposter syndroom leg ik uit wat het imposter syndroom precies is, hoe het ontstaat, wat het risico ervan is en hoe je het kunt overwinnen.

Je kunt het nu gratis downloaden op mijn website.