Je wilt wel, maar dan slaat ie weer toe. Je voelt het in je buik, je borstkas. Je doet net of het er niet is, stopt het weg. Gaat door, maar ondertussen verlamt het je.

Angst!

Frederike Mewe Angst voor het onbekende

Om iets voor elkaar te krijgen. Om iets te veranderen, moet je dingen doen. Een nieuwe baan. Een leuke partner, betere relaties met de mensen om je heen. Meer rust nemen, meer ruimte pakken, gezonder eten, meer sporten.

Het gaat niet vanzelf. Dat weet je zelf ook wel. Hoe kan het toch dat iets wat je zo graag wilt, het vaak toch niet lukt? Soms lukt het wel even, maar moet je na een paar weken of misschien maanden schoorvoetend toegeven dat je toch weer in je oude gewoonten bent vervallen. Soms begin je er niet eens aan. Blijft het bij dromen, zet je geen stappen richting die droomdoelen. Gewoon omdat je er niet in gelooft dat het jou zal lukken, dat het haalbaar is.

Het heeft bijna altijd met angst te maken.
Angst voor het onbekende.
Angst dat het niet beter wordt.
Angst dat je het niet kunt.
Angst dat anderen er iets van zullen vinden.
Angst dat het tegenvalt…

Wat je vaak vergeet is dat die sprong in het diepe ook veel mogelijkheden met zich meebrengt. Het onbekende kan heel mooi zijn.
Mooier dan je ooit had durven dromen.
Relaties die meer diepgang krijgen.
Het ontdekken van ongekende talenten.
Een buitenwereld die het geweldig blijkt te vinden wat je doet.
Of niet, maar dan ben jij inmiddels al zo gelukkig dat het je niet meer deert.

Tips en oefeningen

In mijn nieuwe boek Goed zoals je bent, de psychologie van zelfvertrouwen leg ik uit welke psychologische processen schuil gaan achter een negatief zelfbeeld en belemmerende overtuigingen.

Het boek bestaat uit twee delen. In deel 1 lees je over het ontstaan van onzekerheid en de vele ballen die we hoog te houden hebben. Ik deel inspirerende, herkenbare verhalen van vrouwen (en mannen) uit mijn praktijk en deel ook mijn eigen verhaal.

In deel 2 deel ik veel inspiratie, tools en praktische oefeningen die je helpen om meer op jezelf te vertrouwen en vriendelijker naar jezelf te worden. Dat helpt om meer rust te vinden, maar ook om sterker in je schoenen te staan en meer echte verbinding met anderen te krijgen.

Kijk hier voor meer informatie.