We zijn als mens geneigd om vooral onze ‘mooie’ kanten te laten zien en onze schaduw of donkere kanten weg te stoppen. Herken je dat? Heb jij die neiging ook?

Je schaduwkanten zijn die delen in jezelf waar je liever niet naar kijkt en waar je je voor schaamt. Het zijn je angsten, dat wat kwetsbaar voelt, woede, agressie, jaloezie. Je ervaart het zelf vaak als tekortkomingen. En je bent bang dat anderen je niet zullen accepteren als ze jouw donkere kanten zien.

Alles in jou doet ertoe Frederike Mewe

Maar ieder mens is een packagedeal: je hebt mooie en minder mooie kanten. Het zit allemaal in het pakket en je hebt bij jezelf, maar ook bij anderen, met alles te dealen. Je kunt niet alleen de leuke kanten willen en de minder leuke kanten negeren.

Dus hoe zou het zijn als je besluit dat alles wat er in jou is er mag zijn? Want alles in jou doet ertoe. Simpelweg om het feit dat het er is. Je mag met een milde blik naar jezelf kijken. Met compassie, liefde en vriendelijkheid. Je mag over alles wat je in jezelf ervaart een sausje van zelfcompassie heen gieten.

Anna Fernhout schreef het prachtige nummer ‘Alles in mij doet ertoe’. Ik raad je aan er eens naar te luisteren en de prachtige tekst binnen te laten komen. We gebruiken het vaak in onze retraite Thuiskomen bij jezelf, omdat het zo prachtig aansluit bij alles waar we dat weekend mee aan de slag zijn. 

Want
Je mag er zijn.
Met alles erop en eraan.
Je bent goed zoals je bent!

Misschien is de retraite Thuiskomen bij jezelf ook wel wat voor jou. Daar gaan we zeker ook met schaduwwerk aan de slag. Hier lees je meer over het weekend.