Gedoe van anderen, niemand houdt ervan. Geklaag, gemopper, negativiteit, roddelen, aandacht vragen, weinig terugkrijgen, pijn van de ander, problemen die bij jou worden neergelegd, slachtoffergedrag. Allemaal gedoe.

De een kan er beter mee omgaan dan de ander, of zich er beter voor afsluiten dan de ander. Maar wat doe je als je dat lastig vindt?

Zelf voelde ik als kind al heel snel de spanningen in een situatie aan. Hoewel er aan de buitenkant geen vuiltje aan de lucht leek, voelde ik al lang voor de scheiding van mijn ouders aan dat het niet goed zat. Ook in andere situaties voelde ik het als het niet ‘pluis’ was. Ik kon er toen alleen nog niets mee en ervoer het vooral als last. Ik voelde het in mijn hele lijf en mijn stemming werd er door beïnvloed. Nog steeds voel ik veel, resoneert een negatieve sfeer (en een positieve gelukkig ook!) in mijn lijf en weet ik vaak meteen als iemand zich niet oké voelt zonder dat er aan de buitenkant iets te zien is. Gelukkig kan ik me inmiddels goed wapenen tegen dit emotionele en energetische ‘geweld’.

gedoe van anderen, ongemak voelen

Hoe doe je dat? Je afsluiten voor gedoe van anderen?

Wij vrouwen hebben vaak sterk de neiging om te pleasen, om te behagen. We willen niet onaardig gevonden worden. Logisch als je kijkt naar de oertijd. De mannen gingen op jacht en de vrouwen bleven al dan niet met kroost bij de grot zitten. En daar zat je dan de hele dag, dag in, dag uit. Met als enige gezelschap de andere vrouwen uit de nabijgelegen grotten. Erbij horen en aardig gevonden worden was in die tijd dus belangrijk. Je keek wel uit met wat je zei, want je wilde niet buiten de boot vallen, het gevaar lopen dat je uit de groep zou worden verstoten. Alles om eenzaamheid te voorkomen. Vandaag de dag hebben wij vrouwen die neiging eigenlijk nog steeds; we willen niet buiten de groep vallen. We willen erbij horen. Dit maakt dat we niet goed in staat zijn om ons te wapenen tegen gedoe.

Ik deel graag twee praktische en inspirerende oefeningen met je om om te gaan met lastige situaties of gedoe.

Gedoe openbaart zich op twee niveaus.

Gedoe kan om je heen gebeuren

Als het in je omgeving gebeurt, maar je zelf niet bij het gedoe betrokken bent, kun je er nog wel veel last van hebben, zeker als je hooggevoelig bent. Je zuigt alles op, alle energie komt binnen. Dan is het fijn als je jezelf daar tegen kunt beschermen. Bijvoorbeeld collega’s in je team die een conflict met elkaar hebben waardoor de sfeer op de afdeling wordt beïnvloed.

Oefening 1: het glazen stolpje

In bovenstaande situatie is de oefening met het glazen stolpje geniaal. Deze oefening kun je gebruiken als je veel last hebt van negatieve energie in je omgeving. Bijvoorbeeld een slechte sfeer op het werk, omgevingsgeluiden waar je last van hebt. Je kunt deze oefening doen op het moment als je letterlijk in het gedoe zit, maar je kunt je ook voorstellen dat je in de situatie met gedoe zit, dan visualiseer je dat je er zit.

Deze oefening gaat als volgt:

  1. Voel hoe het is om het gedoe te ervaren of het je voor te stellen. Waar in je lijf voel je het? Wat zijn je gedachten? Voel hoe alles bij je binnenkomt. Wat dit met je doet.
  2. Stel je nu voor dat je een glazen stolp over jezelf heen zet, zo groot dat jij er helemaal in past. Je kunt nog steeds alles zien en horen (wel veel zachter), maar de stolp beschermt je voor de effecten van wat je ziet. De energie van de anderen of de omgeving blijft buiten je glazen stolp.
  3. Ervaar hoe het is om afgeschermd te zijn van het gedoe buiten de stolp. Wat voel je? Wat ervaar je in je lichaam?
  4. Je kunt de stolp op elk gewenst moment weer afzetten, als je er weer aan toe bent contact te maken met datgene wat er om je heen gebeurt.
  5. Weet dat je het stolpje altijd weer over je heen kunt zetten als je die behoefte ervaart. Hoe vaker je ermee oefent, hoe gemakkelijk en automatischer je je kunt afsluiten voor gedoe uit je omgeving.

Het kan ook zijn dat je zelf deel van het gedoe uitmaakt

Dat mede door jouw toedoen, door jouw handelen het gedoe ontstaat. Waar mensen samenleven, ontstaat gedoe. Misschien heb je wel continu strijd met je partner om wie er meer doet in het huishouden of de opvoeding van de kinderen. Of je ligt in de clinch met je collega, omdat jullie allebei je gelijk willen halen over het uitvoeren van bepaalde taken. Of je raakt snel gefrustreerd en agressief in het verkeer in de auto. Gedoe is eigenlijk zo ontstaan. Daar hoef je weinig voor te doen.

Gedoe heeft vaak te maken met het moeite hebben je in de ander te verplaatsen of met je gelijk willen behalen. En geloof me: het is geen schande als je dit overkomt. Ik betrap mezelf er ook regelmatig op dat ik gedoe veroorzaak omdat ik denk het beter te weten. Maar ja, dat denkt de ander ook. En kijk, zo ontstaat gedoe.

Oefening 2: 3 slimme vragen om met gedoe om te gaan

Heb je last van dit soort gedoe dan kunnen de volgende 3 vragen je helpen om het gedoe op te lossen:

  1. Stel jezelf de vraag: “Hoeveel is de relatie met de persoon met wie ik gedoe ervaar mij waard? Wat betekent die persoon voor mij?” Is dit weinig dan is het zinvol om te proberen het gedoe naast je neer te leggen, van je af te laten glijden en je te richten op zaken die je energie geven. Het is zonde van je tijd en energie om die te geven aan iemand die geen grote rol in je leven heeft. Is de relatie wel belangrijk voor je dan is het raadzaam het gedoe ter sprake te brengen. Stel je kwetsbaar op, zeg waar je last van hebt en vraag om samen tot een oplossing te komen. Het volgende kan hierbij helpen:
  2. Vraag je af wat je of jullie doel is. Is dat het hebben van een prettige sfeer thuis, een fijne werkrelatie of veilig van A naar B komen?
  3. Als je jouw of jullie doel helder hebt, is het zinvol je af te vragen of het gedrag dat je nu vertoont heilzaam is in het dienen van dit doel. Zo niet, wat kun je anders doen om dit doel wel te bereiken? Bedenk dat als jij iets verandert de kans groot is dat de ander zich ook anders gaat gedragen. Natuurlijk is het ook zinvol om samen te kijken hoe je het gedoe kunt omwenden of kunt stoppen. Gedoe veroorzaak je samen, en los je ook het snelste samen op.

Kun je wel wat meer hulp gebruiken om makkelijker om te gaan met gedoe van anderen?
Misschien zijn de inspiratiewandelingen wat voor je, kijk hier voor meer informatie.