Ik heb lang het gevoel gehad te overleven in plaats van te leven. Inmiddels versta ik de kunst van het genieten als geen ander. Dat is niet vanzelf gegaan.

Ik ben er bewust mee aan de slag gegaan, heb allerlei tools geleerd om meer uit het leven te halen. En ik heb vooral geleerd om stil te staan. Iets dat we in onze snelle levens veel te weinig doen. En wow.. wat heeft me dat veel opgeleverd.

Want ik leef! Met volle teugen. Natuurlijk niet altijd en ieder moment van de dag. Er zijn momenten bij dat ik baal, verdrietig ben, onrustig of er gebeuren dingen in mijn leven die heftig zijn. Maar ik kan ermee omgaan en dankbaar zijn voor wat er is. Hoe? Dat vertel ik je graag.

genieten met volle teugen

Ik ben dankbaar voor wat er in mijn leven is, wat er op mijn pad komt en ik krijg de dingen voor elkaar die ik graag wil. Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger kon ik heel negatief zijn, mezelf het slachtoffer voelen van wat er gebeurde, geen raad weten met de pijn en onrust die ik ervoer. Het liefst liep ik ervoor weg of zwijmelde ik erin.

Het heeft me veel opgeleverd om te leren te genieten van het leven.

Wat ik hiermee bedoel is het voluit ervaren van wat is; bewust leven, het doorleven van wat zich aandient, aandacht besteden aan de mooie dingen in het leven, maar ook de lastige zaken.

Ik deel graag een aantal geheimen van hoe ik dit doe.

Geheim 1: levensdoelen stellen

Wat vind jij belangrijk? Waar wil je je op richten? Uit onderzoek blijkt dat mensen die richting hebben en weten wat ze willen in het leven, meer genieten. Zorg dat je duidelijk zicht hebt op wat jij wilt in je leven. Denk eens na over welke waarden jij belangrijk vindt en welke doelstellingen je daaruit kunt halen voor jezelf.

Om een voorbeeld te noemen: verbinding is voor mij een belangrijke waarde, in contact zijn met anderen. Ik weet dat ik geneigd kan zijn om mezelf terug te trekken, uit contact te gaan als ik niet lekker in mijn vel zit. Dat lijkt soms even fijn, want ik ga moeilijke gevoelens uit de weg. Maar al snel merk ik dat ik er niet gelukkiger van word en dat mijn werkelijke behoefte is om mijn hart te luchten, om in verbinding te zijn met anderen. Nu let ik beter op die signalen en zoek ik contact met een vriendin of lucht ik mijn hart bij mijn man.

Het kan helpen om de waarden of levensdoelen die jij hebt op te schrijven en ergens op te hangen of bij je te dragen. Vraag je bij alles wat je doet af of het bijdraagt aan je levensdoelen of dat het juist tegenwerkt.

Geheim 2: koester je contacten

Mensen zijn kuddedieren en hebben de behoefte om met anderen samen te leven. Vrouwen hebben dit nog sterker dan mannen. Vanuit het oertijdperspectief is dit goed te verklaren. Terwijl mannen op jacht gingen, bleven de vrouwen bij de grot om bessen en zaden te plukken en de kinderen groot te brengen. Dagelijks zaten ze met andere vrouwen bij de grot. Dan kon je maar beter goed in de groep liggen, anders kon je wel eens een eenzaam bestaan hebben.

We hebben dus behoefte aan anderen. Anderen voeden ons. Ons vrouwenbrein is zo geprogrammeerd dat we ons bezig houden met wat anderen willen. In de huidige flitsmaatschappij is echter de vraag hoeveel wezenlijk contact we nog met elkaar hebben. In ons snelle, drukke leven zijn we vaak zo druk met alle ballen hoog houden, zorgen dat alles op rolletjes loopt, dat alles vlug, vlug, vlug moet.

Contactmomenten zijn vaak kort en vluchtig, contact met elkaar verloopt via social media. Ga maar eens na; hoe vaak bel jij nog een vriendin en zit je uren met elkaar bij te kletsen? Hoe vaak ben je echt open naar mensen, laat je echt je hart spreken? En hoe vaak zeg je wat je bijzonder aan de ander vindt of deel je je eigen zielenroerselen? Terwijl dit juist de zaken zijn die verbinding brengen. Om echt met volle teugen te kunnen genieten van het leven, is wezenlijk contact met anderen belangrijk.

Geheim 3: besteed aandacht aan jezelf

Ik zei net dat wezenlijk contact met anderen van levensbelang is. Dat klopt. Verbinding met anderen is prachtig. Maar hoe staat het met de verbinding met jezelf? Sta je voldoende stil bij je eigen behoeften? Als je daar te weinig aandacht aan besteedt, ligt er gevaar op de loer. Je irriteert je vaker, je kunt frustraties ervaren, allerlei (vage) lichamelijke klachten krijgen, of nog erger: je kunt opgebrand of overspannen raken. Het is dus belangrijk om balans te creëren en goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je regelmatig me-time inlast. Ga de natuur in, sporten, naar de sauna, laat je masseren, mediteer. Doe de dingen waar jij van geniet. Plan afspraken met jezelf in je agenda en laat die momenten heilig zijn.

Geheim 4: positieve dingenboekje

Vaker kijken we naar wat we niet hebben of waar we ontevreden over zijn. Dat werkt teleurstelling in de hand. We vergeten te kijken naar alles wat er goed gaat of waar we blij van worden. Vanaf het moment dat ik stil ben gaan staan bij de positieve dingen in mijn leven, de dingen waar ik dankbaar voor ben (zie ook het artikel 25 dingen om dankbaar voor te zijn), heeft mijn leven zoveel meer kleur gekregen. En daar kan ik dan weer heel dankbaar voor zijn.

Wat je kan helpen om je hier meer op te richten is een Positieve-dingen-boekje; koop een klein notitieboekje en schrijf daar elke avond (of vaker op een dag) alles in op waar je die dag blij van werd, energie van kreeg, wat je heeft ontroerd of waar je dankbaar voor was. Hiermee herprogrammeer je jouw hersenen om de focus meer te leggen op positieve zaken dan op negatieve.

Geheim 5: het enige dat je ‘hebt’ is het hier en nu

Het verleden is voorbij, de toekomst is onbekend. Het enige wat er is, is het nu. Dat weet je natuurlijk al lang. maar leef je er ook naar? Hoe vaak zijn we niet met onze gedachten bij wat er is gebeurd? We piekeren over hoe we dingen hebben aangepakt.
En je zorgen maken over wat nog gaat komen, is je vast ook niet onbekend.

Wat gebeurd is, is gebeurd. Je kunt het niet meer veranderen. Natuurlijk mag je er bij stilstaan en jezelf afvragen wat je een volgende keer anders kan doen. Maar stop daarna je gedachtegang. En piekeren over de toekomst heeft geen zin. Om je goed te wapenen voor de toekomst zul je dan namelijk een ontelbaar aantal scenario’s moeten uitwerken. Met alle mogelijke acties en reacties die daar dan weer op kunnen volgen. Gekkenwerk. Als je daaraan begint, houd je geen tijd meer over voor iets anders. Geen tijd om te leven.

Het enige wat er is, is het nu. Laat dat besef eens echt doordringen.

Kun je zijn met wat er is? Of dit nu mooi, prettig, onrustig of wat dan ook is. Wees erbij. Je ademhaling is een mooie manier om in het hier en nu te blijven. Steeds als je merkt dat je gedachten afdwalen richt je je aandacht op je ademhaling.

Leef! En geniet met volle teugen.