Ken je dat, dat je jezelf onderschat? Dat je jezelf kleiner maakt dan handig of misschien wel nodig is?

En dat je daardoor niet krijgt wat je graag zou willen? Dat je achter het net vist bij je droombaan, dat je niet genoeg klanten hebt, of dat je jaloers bent op mensen die alles voor elkaar lijken te krijgen? Bij wie het voor de wind lijkt te gaan?

Zelf ken ik het gevoel maar al te goed. Ik blijf graag in de schaduw, in de luwte. Ik heb de neiging mezelf klein te maken, minder zichtbaar. Is wat ik doe wel bijzonder? Is het wel goed genoeg? Val ik niet door de mand? Is het wel echt wat ik wil doen?

jezelf zichtbaar maken, talenten ontdekken

In de luwte blijven vind ik veilig

Dan ben ik minder zichtbaar, kan ik niet afgaan, niet gekwetst of afgewezen worden. Dat is me veel waard, niet gekwetst of afgewezen worden.

Ik lees en hoor de laatste tijd veel over dat je pas succesvol kunt zijn, als je echt je waarom leeft, als je weet wat je missie is hier op aarde. Dat het belangrijk is te ontdekken wat je ’te doen hebt’. Dat het dan gaat stromen. En dat het noodzakelijk is die boodschap te verkondigen, jezelf zichtbaar te maken. Dat je ideale baan of klant dan vanzelf op je af komt.

Nuchter en intuïtief

Ik ben een nuchter iemand, opgevoed door een rationele vader en een altijd bezige moeder, die zichzelf weinig tijd gunde om stil te staan of te reflecteren. Hier komt ook mijn rationele, nuchtere kant vandaan. Die kant gaat altijd een beetje huiveren bij zaken zoals hierboven beschreven en komt in opstand. “Ja ja, klinkt mooi hoor, maar er moet ook gewoon geld worden verdiend en het werk ligt niet voor het oprapen”.

Daarnaast heb ik ook een intuïtieve kant. Die is gevoeliger, zo ook voor dit soort ideeën. Die ziet er wel wat in dat je eerst mag voelen wat je graag wilt in dit leven en dat je daardoor gelukkig kunt zijn.

Naar mijn intuïtieve kant heb ik lang niet goed geluisterd, waardoor ik doorging met wat ik deed, keuzes maakte die (economisch) handig waren, maar die me weinig tot geen energie opleverden. Tot ik echt vastliep en wist dat ik zo niet verder kon en wilde.

Ik kon niet om mijn intuïtieve, gevoelige kant heen

Deze kant gaf mij de ruimte om uit te zoeken wat ik echt wilde, gaf me de tijd om een programma te maken waarmee ik anderen kan leren meer uit zichzelf en hun leven te halen.

Inmiddels luister ik naar allebei de kanten. Mijn intuïtieve, gevoelige kant helpt mij scherp te houden in wat ik wil en helpt mij authentieke keuzes te maken. Mijn rationele, nuchtere kant helpt mij om zaken concreet te maken, op te pakken en uit te voeren. En om mezelf zichtbaar te maken, maar dan wel met datgene waarmee ik zichtbaar wil zijn.

Moeite met dromen najagen

Bij de hoogopgeleide dertigers en veertigers die ik begeleid, zie ik ook vaak deze worsteling. Ze willen graag hun hart volgen, werken en leven vanuit hun passie, maar ze blijven vaak doen wat ze doen of vinden het lastig om uit hun comfortzone te komen, uit angst voor het onbekende. Ze zijn bang dat het ze niet lukt om hun droom na te jagen. Of zijn bang dat die niet bestaat, of dat het niet voor hen is weggelegd. Ze blijven in de luwte, zijn niet zichtbaar. Zonde, want hoewel de schaduw soms best verkoelend is, is het ook heerlijk toeven in een warm zomerzonnetje.

Jezelf beter zichtbaar maken

Om beter te weten hoe je jezelf zichtbaar kunt maken, heb ik hier 5 tips:

1. Ga ervan uit dat je iets te bieden hebt

Iedereen heeft iets te bieden. Ga na wat dat bij jou is. Waar ben je goed in? Wat zijn jouw mooiste eigenschappen? Waar waarderen anderen jou om? Als je het lastig vindt om het zelf te bedenken, is feedback van anderen hierin waardevol. Vraag anderen wat ze leuk, mooi en goed aan je vinden.

2. Ga na wat jij graag wilt bieden en aan wie

Misschien wil je niet alles wat je bij stap 1 hebt ontdekt ook daadwerkelijk bieden. Misschien kun je iets wel heel goed, maar haal je er weinig energie uit. Wat wil je wel doen? Wat geeft wel energie? En aan wie wil je dit bieden? Wie wil jij helpen met wat jij kan? Vind je het gek om op deze manier na te denken over een mogelijke nieuwe baan? Voor ondernemers is het inmiddels normaal om op deze manier te denken. Wie is je ideale klant en wat wil je hem of haar aanbieden? Ook als je in loondienst werkt of wilt werken, helpt het je om op deze manier te denken. Wat heb je te bieden? Wat kan je goed? En waar wil je dat gaan doen? Je wilt vast niet bij elke willekeurige werkgever werken of in elke functie. Wees kritisch in waar je jouw talenten wilt inzetten. Hoe beter jij weet wat je wilt doen en waar, des te groter de kans dat je een droommatch vindt tussen jou en een baan.

3. Vertaal datgene wat je wilt bieden in een zo concreet mogelijke boodschap

Bijvoorbeeld: “Ik kan goed luisteren en mensen in beweging krijgen, zodat ze erachter komen wat ze diep van binnen echt graag willen in hun werk en leven. Nadat ze dat helder hebben, kan ik ze goed begeleiden om dat om te zetten in concrete stappen naar hun droomwerk”. Iemand die talent heeft voor ontwerpen en het leuk vindt om concepten uit te denken voor klanten, kan als boodschap hebben (kan zowel in loondienst als als zelfstandige): “Ik vind het geweldig om de gedachten van klanten visueel te maken en te vertalen in een logo of beeldmerk dat echt hun visie weergeeft. Het liefst doe ik dat in letterlijk direct contact met een klant. We werken de hele dag samen, bespreken ideeën die ik uitwerk, aanpas en bijschaaf, zodat er aan het eind van de dag een logo of beeldmerk ligt dat helemaal aansluit bij wie de klant is en wat hij of zij wil communiceren aan de wereld.”

4. Ga na waar je jouw boodschap het beste kunt gaan uitdragen

Als je goed weet wat je wilt aanbieden en aan wie, kun je op zoek gaan naar mensen die werkzaam zijn of connecties hebben in de branche/doelgroep waar jij werk zoekt. Maak een overzicht van mensen, platforms, etc. waar jij jouw ideale klant of werkgever kunt vinden.

5. Ga je boodschap verkondigen

Je hebt wat te bieden, je weet wat je het liefste aanbied, en aan wie. Bovendien heb je jouw netwerk en de mogelijkheden in kaart waar je dit kunt gaan doen. Ga die wereld in om jouw boodschap uit te dragen en de mensen te gaan helpen die jouw hulp zo goed kunnen gebruiken.

Als je deze 5 tips opvolgt, krijg je helder waar je voor staat en wat je wilt doen. Dit geeft je kracht en die kracht heb je nodig om jezelf te durven laten zien, om meer zichtbaar te zijn. Als je zelf gelooft in wat je doet, wordt het een stuk gemakkelijker om anderen daar ook over te vertellen. En geloof me: doen waar je kracht ligt en dat geven aan de mensen die het willen ontvangen, is het mooiste wat je kunt doen!

Liever wat hulp van buitenaf ?

Vraag dan een gratis Inspiratiesessie aan of loop een keer mee met een van mijn Inspiratiewandelingen.
Dat kan net het zetje zijn dat je nodig hebt om uit de schaduw te stappen.