Onlangs zat ik met een groep vriendinnen in de kroeg. een aantal van ons is zelfstandig ondernemer. Op een gegeven moment kwam de discussie ter sprake waarom je een bepaalde klus wel of niet zou aannemen.

Een van mijn vriendinnen noemde toen de drie P’s: Poen (verdien je er lekker mee?), Plezier (geeft de klus je plezier en voldoening?) en Prestige (levert de klus je aanzien op of is de klus handig als opstapje naar iets dat je plezier of poen gaat opleveren in de toekomst?). Tenminste twee van die P’s zouden in een klus aanwezig moeten zijn voor je er Ja op zegt.

Die drie P’s triggerden mij. Niet de inhoud van de P’s, maar de letter P zelf. Ik liep namelijk al een tijdje rond met het idee een artikel te schrijven over de drie P’s voor een burn-out. Drie hele andere P’s dan die hierboven beschreven.

sleur, burn-out

In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met stress- en burn-outklachten. Ze lopen vast en daardoor stroomt de flow niet meer in hun leven. En altijd is er bij deze mensen sprake van het volgende in het ontstaan van de klachten: ze hebben last van een hele sterke Pusher, Perfectionist en Pleaser. De drie P’s voor een burn-out.

Ik zal uitleggen hoe het werkt. Wie weet herken je het.
Ieder mens bestaat uit verschillende kanten. Bij de één zijn bepaalde kanten sterker aanwezig dan bij een ander. Dit heeft te maken met je genetische opbouw, de invloed van je opvoeding en omgeving en de ervaringen die je meemaakt in je leven. Een mooie metafoor is die van een bus. Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijke bus met alle kanten van zichzelf daarin. Sommige kanten die heel erg aanwezig zijn, zitten voor in de bus. Deze zijn vaak van thuis uit gestimuleerd. Verder achterin de bus zitten de kanten die minder gewaardeerd werden en helemaal in de kofferbak zitten kanten die er echt niet mochten zijn.

Bij mensen met burn-outklachten zitten bijna altijd de Pusher, de Perfectionist en de Pleaser op een prominente plek voorin de bus.

De Pusher zorgt ervoor dat je maar doorgaat, ook als het tegenzit of je eigenlijk al te moe bent. De Pusher is bang dat het niet afkomt en dwingt je om nog even door te gaan. De Perfectionist tettert daarbij in je oor dat het nog niet goed genoeg is, dat het perfect moet zijn, dat je niet mag falen en geen steken mag laten vallen. De Pleaser wil graag aardig gevonden worden, wil iedereen te vriend houden en is als de dood dat anderen niet blij met je zijn.

Deze drie P’s zijn ingrediënten voor een burn-out. Ze zorgen ervoor dat je opgebrand raakt en dat op een gegeven moment het licht uitgaat. Die Pusher, de Perfectionist en de Pleaser zullen niet snel Nee zeggen. Daar heb je iemand anders voor nodig. Een Grenzensteller, een Levensgenieter, een Milde liefdevolle kant. Heel belangrijk om die meer ruimte te gaan geven als je merkt dat je leven vaak geregeerd wordt door de drie P’s.

Herken je je in de drie P’s? Laat het me weten. Ik ben heel benieuwd hoe jij het ervaart en ermee omgaat.