De reden waarom je niet gelukkig bent en niet lekker in je vel zit, is omdat je vastzit in patronen.

Patronen die je als kind opgebouwd hebt en die toen functioneel waren. Nu kunnen ze je behoorlijk in de weg zitten.

Herken je dat?

Frederike-Mewe-Online-programma

Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan in je leven en lukt het je niet goed het anders aan te pakken? Ben je streng voor jezelf en misschien ook wel voor anderen? Neem je structureel te veel verantwoordelijkheid op je en voel je je schuldig als je voor jezelf kiest? Heb je de neiging alles perfect te willen doen?

Als kind is alles wat je meemaakt op te splitsen in twee categorieën: prettig of onprettig. Voelt een situatie als niet prettig dan bestempel je die als levensbedreigend. Het wekt angst op en als je wat ouder wordt ook schuld en schaamte. Omdat dit emoties zijn die je liever niet voelt, bouw je als kind een ingenieus systeem van overlevingsstrategieën op. Onbewust ga je je best doen om leuk, aardig, gezellig of een harde werker te zijn. Je zorgt dat je netjes je kamer opruimt, nooit klaagt, altijd grapjes paraat hebt, klaar staat voor anderen of hard studeert om goede cijfers te halen. Zo bouw je zonder dat je het zelf doorhebt aan patronen die je de rest van je leven blijft herhalen.

Deze overlevingsstrategieën hebben in principe een beschermende werking. Ze behoeden je voor pijn, angst en verlies. Maar heel vaak weerhouden ze je er in je volwassen leven ook van
écht te leven. Ze houden je klein en zorgen ervoor dat je spannende situaties vermijdt of dat je een muurtje om jezelf heen bouwt. Zo’n mechanisme kan je dus behoorlijk in de weg zitten.

Maar is er dan niks aan die patronen te doen? Ja zeker wel. In mijn praktijk als psycholoog en coach werk ik geregeld met mensen aan het ontdekken en veranderen van deze patronen. Dat is ontzettend verhelderend voor mensen en geeft veel lucht en vrijheid. We werken dan vaak met Voice Dialogue, een super mooie methodiek die jouw patronen inzichtelijk maakt en je kan helpen om niet-helpend gedrag te veranderen.

Wil je ook aan jouw patronen werken. Ontdekken wat nog bij je past en wat je wilt doorbreken om zo echt de flow in je leven te ervaren. Vraag gerust een Interessegesprek aan om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.